Politikai tisztogatásba kezd az iráni elnök

Vágólapra másolva!
Leváltja az iráni elnök a neki nem tetsző tartományi kormányzókat. Mahmúd Ahmadinezsád kedden jelentette be, hogy tisztogatásba kezd. Félreállítja azokat is, akik gazdasági problémákat emlegetnek a lakosságnak.
Vágólapra másolva!

Helyi szintű tisztogatást jelentett be a hatóságoknál Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök kedden. Az államfő szavait a Kajhan című teheráni konzervatív lap idézte. Ahmadenizsád közölte: hamarosan bizalmas leveleket küldenek a tartományi kormányzóknak azoknak a névsorával, akiket bátorítani kell, és azoknak a névsorát is kiküldik, akik "közömbösek az emberek problémáival szemben". Ez utóbbiakat a levél kézhezvétele után le kell váltani. Ahmadinezsád hozzátette: más illetékesek is kapnak megrovást "gyengeségükért".

Az elnök ugyancsak kedden jelentette be azt is, hogy félreállítja azokat a "gazdasági bajkeverőket", akik azt állítják, hogy az Egyesült Államok által Iránnal szemben elrendelt szankciók "gazdasági problémákat" okoztak a lakosságnak.

Ahmadinezsád 2005-ös hatalomra jutása óta számos olyan iráni tisztségviselőt állított félre, akik közel álltak elődeihez, a reformer Mohammad Hatamihoz, vagy a mérsékelt Hasemi Rafszandzsanihoz.