A szlovák Alkotmánybíróság megválna magyar tagjától

Vágólapra másolva!
Távozásának mérlegelésére szólította fel szerdán egyik testületi tagját, Horváth Györgyöt a szlovák Alkotmánybíróság. Horváthot egy 1996-ban meghozott, azóta elévült, adócsalás miatt kimondott felfüggesztett szabadságvesztés miatt mondatnák le.
Vágólapra másolva!

A testület elnöke, Yveta Macejková az Alkotmánybíróság hitelének megvédése érdekével indokolta, hogy ilyen felszólítást intéz a magyar nemzetiségű alkotmánybíróhoz, aki a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) jelöltjeként több mint öt éve tölti be a tisztségét.

A szlovák média néhány héttel ezelőtt kezdte el firtatni Horváth György múltját, azt a körülményt, hogy Horváthot 1996-ban a bíróság adócsalás miatt egy éves felfüggesztéssel hat hónapi szabadságvesztésre ítélte, mert 1993-ban egy használtautó-kereskedés tulajdonosaként nyolc külföldről behozott gépkocsi után elmulasztotta befizetni a mintegy 200 ezer koronát kitevő általános forgalmi adót.

A bűncselekmény már elévült, amikor Horváthot 2002-ben alkotmánybírónak jelölték, majd meg is választották, így - szavai szerint - az erkölcsi bizonyítványa ez időben már makulátlan volt. Ivan Gasparovic államfő korábban hasonló álláspontot képviselve úgy nyilatkozott, hogy Horvát visszahívására semmi ok nincs, mert amit a szemére vetnek, az régen elévült.

Horváth a szerdai felszólítással kapcsolatosan nem kívánt nyilatkozni és arra hivatkozott, hogy a testület döntéséről őt eddig senki nem értesítette. A jelenleg betegállományban levő alkotmánybírónak december utolsó napjáig kellene döntenie arról, hogy eleget tesz a felszólításnak.

Korábbi nyilatkozatai szerint fölöttébb érdekes, hogy ezt az elévült ügyet ennyi év múltán, épp most, akkor kezdték el firtatni, amikor a testület asztalán különösen komoly ügyek várnak megtárgyalásra.