Több ezer évre ítélték a madridi merénylőket

Vágólapra másolva!
Három fő vádlottat talált bűnösnek a madridi bíróság a 2004 márciusában vonatok ellen végrehajtott merényletek ügyében. A bíróság ugyanakkor felmentette a merényletek egyik feltételezett szervezőjét, Oszman Rabeit, aki "Egyiptomi Mohamed" néven vált ismertté.
Vágólapra másolva!

Több ezer évre ítélte el a madridi bíróság szerdán a 2004 márciusában vonatok ellen végrehajtott merényletek három fő vádlottját. A bíróság őket bűnösnek mondta ki a merényletek megtervezésében és végrehajtásában is. A fejenként összesen harmincezernél is több év úgy jött ki, hogy a merénylet minden egyes áldozata után 30 évet kellene letölteniük, a sebesültek után pedig 18 évet. A madridi merényletben 191 ember halt meg és több mint 1500 megsebesült.

A bíróság ugyanakkor felmentette a merényletek egyik feltételezett szervezőjét, Oszman Rabeit, aki "Egyiptomi Mohamed" néven vált ismertté. Az Olaszországban elfogott Rabei egy milánói bíróságon várta az ítélet kihirdetését.

A 2004. március 11-i robbantás - pontosan két és fél évvel a New York és Washington elleni támadások után - példa nélküli volt a baszk ETA robbantásaihoz szokott országban. A reggeli csúcsforgalomban négy, zsúfolt elővárosi vonatot robbantottak fel, 191 ember meghalt, több mint 1500 megsebesült. Ez volt a legsúlyosabb terrorcselekmény Európában a Pan Am légitársaság gépének Lockerbie feletti felrobbantása óta, amelyben 270-en haltak meg.

A fél évig tartó tárgyalás - amely az egyik legnagyobb per a spanyol jogtörténetben - vádlottainak többsége marokkói, de vannak köztük spanyolok is, akik állítólag robbanószert adtak a merénylethez.