Megszűnik az amerikai vízumlottó

Vágólapra másolva!
Az amerikai vízumlottó-sorsolás jövőjét bizonytalanság fenyegeti, mivel a kongresszus megvonja a támogatást a programtól. Az ingyenes zöldkártyák kisorsolásával 1995 óta félmillió bevándorló szerzett letelepedési és munkavállalási jogot az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

A washingtoni képviselőház után - nemzetbiztonsági megfontolások alapján - a szenátus is törvényjavaslatot fogadott el a program finanszírozásának megszüntetéséről.

Az 1990-ben létrehozott vízumlottóprogram keretében az amerikai külügyminisztérium évente 50 ezer állandó letelepedésre jogosító zöldkártyát sorsol ki külföldieknek. A program célja az, hogy olyan országok lakosai is betelepülhessenek, amelyek csak kis számban vannak képviselve Amerikában.

A vízumlottó világszerte nagy népszerűségnek örvend: tavaly 6,4 millióan jelentkeztek zöldkártyára, főleg Afrikából és Ázsiából. Azokból az országokból, ahonnan az előző öt évben több mint 50 ezren vándoroltak be, már nem lehet jelentkezni; idén 20 államból - közöttük Mexikóból, Indiából, Kínából és Oroszországból - nem fogadnak el jelentkezést.

A washingtoni politikusok szerint azonban a program nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mivel hamis okmányokkal terroristák juthatnak az országba.

A képviselőház már 2005-ben javasolta a vízumlottó megszüntetését, de a szenátus akkor ellenkező álláspontra helyezkedett. Most viszont a törvényhozás mindkét háza elfogadta a finanszírozás megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot, már csak a két ház verziója közötti összehangolás van hátra.

Azok, akik egy jobb élet reményében amerikai zöldkártyához kívánnak jutni, még december 2-ig online jelentkezhetnek a 2009-es sorsolásra.