Szili Katalin: Áttörés a kanadai vízumkérdésben

Vágólapra másolva!
Szili Katalin házelnök szerint Magyarország számára is áttörés, hogy Kanada szerdán bejelentette, Csehországnak és Lettországnak megadja a vízummentességet.
Vágólapra másolva!

"Magyarország számára is áttörést jelent a bejelentés" - nyilatkozta az Országgyűlés hivatalos kanadai látogatáson tartózkodó elnöke. Hangsúlyozta: már novemberben, néhány napon belül Budapestre érkezik az a kanadai szakértői kormánydelegáció, amely felülvizsgálja, hogy Magyarország mennyiben teljesíti a vízummentesség feltételeit.

"A vizsgálat eredményeképpen már jövő évtől változás lehet a vízumügyben (...) úgy látjuk, kimozdult a holtpontról a kérdés" - jegyezte meg a házelnök.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország mikor kaphatná meg a vízummentességet, azt mondta, "reményem szerint Magyarország tud teljesíteni minden feltételt ahhoz, hogy jövő évtől ez megváltozzon". Úgy vélte: a szerdai bejelentés arról tanúskodik, hogy Kanada "egészen új politikát" folytat az Európai Unió új tagállamai irányában.

Vastagh Pál nagykövet szerint Kanada 2001-ben egyoldalúan vezette be a vízumkötelezettséget a kelet-közép-európai országokkal szemben. Az első kis lépésként, amely ennek a politikának a feladására irányult, 2006 szeptemberében megadták a vízummentességet Észtországnak. Az érintett nyolc új uniós tagállam kétoldalú egyeztetéseket folytatott Kanadával, amelyre az EU, a közösségek bizottsága is nyomást gyakorolt. A szerdai bejelentés szerinte jelentős elmozdulást tükröz a korábbi pozícióhoz képest.

A nagykövet elmondta: Magyarország eddig még nem tudta teljesíteni a kanadai vízummentesség egyik fő feltételét, az elutasított vízumkérelmek 4 százalékos küszöbarányát, de "pozitív a tendencia".