Megbüntették a Scotland Yardot

Vágólapra másolva!
Egyedülálló döntést hozott a brit felsőbíróság: bűnösnek mondta ki a Scotland Yardot egy brazil állampolgár agyonlövéséért. A londoni rendőrök két éve öngyilkos merénylőnek néztek egy ártatlan férfit, és lelőtték. Az elhibázott intézkedésre egy nappal a második londoni merényletsorozat-kísérlet meghiúsítása után került sor. A Scotland Yard parancsnoka nem mond le.
Vágólapra másolva!

Bűnösnek mondta ki a londoni felsőbíróság esküdtszéke - a brit jogtörténetben eddig példátlan - csütörtöki végzésében a Scotland Yardot egy terroristának nézett ártatlan brazil állampolgár két évvel ezelőtti agyonlövése miatt. Az ellenzék azonnal távozásra szólította fel a londoni rendőrség főparancsnokát, Sir Ian Blairt, ő azonban közölte, hogy nem mond le.

Az ügyben eljáró bíró "az eljárási szabályok rendkívüli körülmények közepette elkövetett, elszigetelt megsértésének" minősítette az incidenst, és 175 ezer font (64 millió forint) pénzbüntetésre ítélte, valamint 385 ezer font (140 millió forint) perköltség megfizetésére kötelezte a Scotland Yardot.

Hétszer lőtték fejbe

A brazil állampolgárságú Jean Charles de Menezest 2005. július 22-én, a London ellen két héten belül megkísérelt második - sikertelen - robbantásos merényletsorozat után egy nappal lőtték agyon a londoni rendőrség terrorellenes ügyosztályának nyomozói, akik azt hitték, hogy de Menezes öngyilkos merényletre készül. Az akkori rendőrségi beszámoló szerint a 27 éves brazil egy olyan házból lépett ki, amelyet az osztag éppen figyelt.

A gyanúsnak talált férfi állítólag nem állt meg a rendőrök felszólítására, hanem berohant a dél-londoni Stockwell metróállomásra, és egy éppen indulni készülő szerelvény egyik kocsijában próbált elrejtőzni. Az üldöző rendőrök utolérték, és ketten is tüzet nyitottak rá. Összesen hétszer lőtték fejbe.

Beismerték a tévedést

A Scotland Yard annak idején 24 órán át ragaszkodott ahhoz az első bejelentéséhez, hogy de Menezesnek köze volt a londoni merényletkísérletekhez, de aztán ez a teória tarthatatlanná vált, és a londoni rendőrség beismerte a tragikus tévedést.

Az incidens napján Sir Ian Blair, a Scotland Yard főparancsnoka - e minőségében a legmagasabb rangú brit rendőrtiszt - még maga is azt mondta, hogy a metróban lelőtt férfinak "közvetlenül köze volt" az előző nap megkísérelt robbantásos merényletekhez. A házat figyelő osztag fénykép alapján vélte azonosítani az egyik gyanúsítottal de Menezest, és ezért vették üldözőbe.

Forrás: MTI

Képesek a profi intézkedésre

A londoni felsőbíróságon október első napján kezdődött, a maga nemében eddig egyedülálló per nyitó vádbeszédében az ügyész "katasztrofális eljárási hibák sorozatát" rótta fel a Scotland Yardnak. A vád képviselője szerint ezek legsúlyosabbika az volt, hogy a figyelő osztag maga sem győződött meg száz százalékig az azonosságról, és a rendőrség műveleti központjával sem léptek érintkezésbe, mielőtt a végzetes akció elindult volna.

A pontosan egyhónapos eljárás eredményeként meghozott esküdtszéki döntés és bírói végzés után mind a konzervatív, mind a liberális demokrata ellenzék lemondásra szólította fel Sir Ian Blairt. A Scotland Yard főparancsnoka azonban a bírósági épület előtt tartott csütörtök délutáni, rögtönzött sajtóértekezletén kijelentette: csak akkor fontolná meg távozását, ha a bíróság "rendszerszintű hiányosságokat" állapított volna meg a rendőrség működésében, a bíró azonban elszigetelt esetnek minősítette a történteket.

Sir Ian szerint London népe teljes mértékben bízhat abban, hogy "a Scotland Yard képes profi módon kezelni veszélyes és nehéz helyzeteket". Hozzátette: csak az elmúlt 12 hónapban 10 ezer olyan incidenshez vonultak ki, amelyben "potenciálisan lőfegyverek is szerepet kaptak". A Scotland Yard emellett az elmúlt négy évben tucatnyi, főleg londoni célpontok ellen tervezett terrortámadást akadályozott meg - mondta a parancsnok.

Az első merényletben 56-an meghaltak

Az ügy előzményeként négy - azóta életfogytiglani börtönre ítélt - terroristajelölt londoni metrószerelvényeken, illetve egy buszon próbált öngyilkos merényleteket elkövetni, ám egyikük pokolgépe sem robbant fel. Két héttel korábban viszont egy ugyanilyen mintára elkövetett robbantássorozatban - a négy merénylővel együtt - 56-an meghaltak, és több mint hétszázan megsérültek. Ez volt a legvéresebb terrortámadás, amelyet Londonban valaha is elkövettek.

A per azért a Scotland Yard mint testület ellen folyt, mert a szakértői vizsgálat senkit nem talált egyénileg felelősnek a brazil áldozat haláláért. Személyi felelősséget a bíróság sem állapított meg. Az angol-walesi törvénykezés nem ismeri a jogi személyek által foglalkozás körében elkövetett emberölés (corporate manslaughter) fogalmát, ezért az ügyészség a közegészségügyi és közbiztonsági törvény alapján emelt vádat.