Megölték tálibok egyik befolyásos vezetőjét

2007.11.02. 9:17

Csapást jelenthet az afganisztáni tálib fegyveresekre, hogy a koalíciós erők megölték az egyik legbefolyásosabb vezetőjüket. A férfi egy múlt heti rajtaütésben vesztette életét.

Az amerikai vezetésű koalíciós erők megölték az afganisztáni tálib lázadók egyik befolyásos vezetőjét tucatnyi emberével együtt, amikor a szomszédos Pakisztánból megpróbált átjutni Afganisztánba - közölte a nemzetközi koalíció péntekre virradóra. A hivatalos közlemény szerint Abdul Manan néven azonosították a még múlt vasárnap megölt tálib parancsnokot, akin a keleti országrészben fekvő Hoszt tartományban ütöttek rajta.

Abdul Manan a májusban megölt Dadullah molláéhoz fogható vezető szerepet töltött be a vallási fanatikus szunnita mozgalomban. Az alárendeltségébe tartozó számos milicista vezetése mellett ő felelt azért is, hogy Pakisztánból lázadókat és fegyvereket juttassanak át Afganisztánba. A koalíciós erők szerint halála jelentős csapás a tálib fegyveres csoportok szervezeti és működési képességeire, mivel nincs olyan ismert utóda, aki átvehetné helyét a kabuli kormány ellen fellázadt tálibok soraiban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK