Mostantól mindenki megnézheti fiatalon meghalt Tutanhamon fáraó arcát az egyiptomi Luxor közelében lévő Királyok Völgyében. A régészek épp azért állították ki a maradványokat egy üvegszekrényben, hogy minél hosszabb ideig megőrízhessék ebben az állapotban.

Amióta pontosan 85 évvel ezelőtt felfedezték Tutanhamon sírját, rengetegen csodálták meg a fáraó szarkofágját, ám összesen talán félszáz ember látta a fiatalon meghalt uralkodó arcát. Vasárnaptól azonban a sírbolt minden látogatója megtekintheti azt, ami 3300 év után megmaradt belőle.

A fáraók híres temetkezési helyén, a Luxor közelében lévő Királyok Völgyében vasárnap a szakemberek kiemelték kőszarkofágjából Tutanhamon múmiáját és egy különleges üvegszekrénybe helyezték úgy, hogy szabadon hagyták a fejét és a lábát is, míg a múmia többi részét továbbra is lenvászon takarja.

A művelet elsődleges célja nem a turisták igényeinek kielégítése volt, hanem az, hogy megóvják a 3300 éves múmiát a sírkamrában lévő nedvességtől, amely elsősorban a napi ötezer látogató miatt van jelen. A légkondicionált "üvegkoporsóban" megoldható a tökéletes szigetelés, és a 19 éves korában elhunyt fáraó arcának megmaradt vonásai is láthatók.

Tutanhamon a XVIII. dinasztia idején uralkodott, 9 éves korában lépett a trónra, i.e. 1300 körül. Nem tartozott a jelentős uralkodók közé, hírnevét annak köszönheti, hogy 1922. november 4-én, pontosan 85 éve Howard Carter brit régész érintetlen állapotban találta meg és tárta fel a továbbiakban sírját, benne a fáraóval együtt eltemetett mesés kincsekkel. Ez eddig az egyetlen ilyen eset, mert bármennyire gondosan elrejtették is az ókori egyiptomiak uralkodóik sírját, az évezredek során az összes többi ismert temetkezési helyet kirabolták.

"Az aranygyermeket rejtély, misztérium övezi, és ma az egész világ látni fogja, mit tesz Egyiptom azért, hogy megőrizze; és mostantól mindenki láthatja a múmiát" - jelentette ki Zahi Havasz, Egyiptom régészeti főfelügyelője a vasárnapi "átköltöztetés" után. Hozzátette, hogy a régészek két éve kezdtek hozzá a múmia restaurálásához. A bebalzsamozott tetem 18 ponton megsérült, amikor a felfedező Howard Carter megkísérelte leemelni róla aranymaszkját.

Forrás: MTI
Óvatosan költöztették a fáraó maradványait

Ma azonban leginkább a turisták leheletének párája veszélyezteti. "Az a veszély fenyeget, hogy szétporlad. Az egyedüli összefüggő része az arc. Mindent meg kell tennünk megőrzéséért. Mindenki kíváncsi rá, mindenki elképzeli magának. Ez az arc különbözik a kairói múzeumban látható többi múmiaarctól... Mintha egy mosoly árnyéka játszana rajta..." - mondta az egyiptomi főrégész.

Sokáig kérdéses volt, hogy mi okozta Tutanhamon halálát - emlékeztet a BBC News. Egy 1968-os röntgenfelvételkor egy szilánkdarabot találtak a koponyájában, aminek nyomán találgatások kezdődtek arról, hogy egy fejére mért csapás ölte meg. Egy 2005-ös CT-vizsgálat alapján azonban a kutatók most azt állítják, hogy a fáraót nem meggyilkolták, hanem egy lábtörés komplikációiba halt bele. Valószínűsíthető, hogy a sérülés elfertőződött, és ez vezetett Tutanhamon halálához.