Rezzenéstelenül hallgatta Seselj a vádakat

Vágólapra másolva!
Egy év szünet után folytatódott Vojislav Seselj pere a hágai bíróságon. A szerb politikust háborús bűnökkel vádolják. A per azért csúszott eddig, mert Seselj éhségsztrájkba kezdett a fogdában - többek között azért, mert nem volt hajlandó számítógépről elolvasni pere dokumentumait.
Vágólapra másolva!

A hágai Nemzetközi Törvényszéken (NT) szerdán folytatódott a háborús bűnökkel vádolt Vojislav Seselj szerb ultranacionalista politikus bírósági tárgyalása. A Szerb Radikális Párt (SRS) háborús bűnökkel vádolt elnökének perét - miután 2003. február 23-án önként adta fel magát Hágában - egy évvel ezelőtt függesztettek fel.

A vádlott ugyanis éhségsztrájkba kezdett a Nemzetközi Törvényszék fogdájában, hogy kicsikarja követeléseinek teljesítését, egyebek közt azt, hogy saját magát védhesse; ezt el is fogadta az NT. Ugyanakkor nem teljesült az az igénye, hogy szerb fordításban és papíron kapja meg az ügyészség által előkészített összes dokumentumot, ugyanis számítógépről nem hajlandó olvasni.

A vád szerint Seseljnek nagy része volt a szerbek hírhedt félkatonai alakulatainak toborzásában a kilencvenes évek első felében lezajlott délszláv háborúkban; gyűlölettel átitatott nacionalista beszédei nagyban hozzájárultak az etnikai feszültségek felszításához. Mint szerdán elhangzott vádbeszédében Christine Dahl is kidomborította, a vádlott "Nagy-Szerbia" megteremtéséről, boszniai és horvát területek etnikai megtisztításáról szónokolt rendszeresen.

Dahl kitért a vád egyik tanújának várható vallomására is. Egy muzulmán nőről van szó, akinek férjét és két kisgyerekét meggyilkolták, őt magát megerőszakolták szerb milicisták. Az ügyész szerint e nő sorsa is azt példázza, mihez vezetett a vádlott által hangoztatott nacionalista propaganda.

Az 53 éves Seselj korábban sem cáfolta, hogy nacionalista beszédeket mondott, de szerinte ezzel nem követett el háborús bűncselekményt. Dahl szavait rezzenéstelen arccal hallgatta végig. Ő maga csütörtökön nyilatkozik a bíróság előtt.

A vád első tanúját december 11-én hallgatják meg. Jean-Claude Antonetti bíró 120-125 órát engedélyezett a vádnak, illetve az önmagát védő Seseljnek tanúk meghallgatására. Az ügyészek 101 tanút idéztetnek meg. Seselj azt mondta, a maga részéről csak néhány tanú meghallgatását kéri, de tanúskodni kíván saját nevében is.