Prodi nem számított ennyi románra

Vágólapra másolva!
"Európa teljesen alábecsülte a romániai kivándorlást" - panaszolta Romano Prodi olasz miniszterelnök, de elismerte, hogy erről részben az ő általa vezetett Európai Bizottság tehet. Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök szerdán tárgyal Olaszországban a kialakult válságról. Bukarest idegenellenességgel vádolja az olasz kormányt, amiért románok kiutasításával próbálta enyhíteni a közvélemény felháborodását egy római nő meggyilkolása miatt, akinek halálával egy román férfit gyanúsítanak. Prodi szerint szükség van a bevándorlókra, de jobb európai szabályozásra is.
Vágólapra másolva!

"Senki sem számított erre. Senki sem számított, hogy ilyen sokan költöznek el Romániából" - mondta Romano Prodi olasz miniszterelnök a Financial Timesnak. Az olasz kormány nehéz helyzetbe került, miután nagy közfelháborodás fogadta, hogy egy román férfit vádolnak egy római nő múlt heti meggyilkolásával. A közvélemény nyomására az olasz kormány rendeletben engedélyezte a helyi hatóságoknak, hogy Olaszországból kiutasítsák a "közbiztonságra veszélyesnek tartott" EU-polgárokat.

Eddig közel 30 román és egy magyar állampolgárt utasítottak ki Rómából, amikor a csendőrség megkezdte a Tevere folyó menti hajléktalanbódé-városok némelyikének felszámolását. A román kormány azonban idegenellenességgel vádolja az olasz kabinetet, és ezért szerdán Rómában tárgyal Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök. A románok olaszországi munkavállalásáról pontos adatok nélkül folytatnak megbeszélést; Prodi ugyanis azt mondta, "senki se tudja", hány román érkezett az országba azóta, hogy Románia január 1-jén az Európai Unió tagja lett.

Az olasz kormányfő túlzásnak nevezte belügyminisztere, Giuliano Amato nyilatkozatát, aki szerint 500 ezer román érkezett Olaszországba. Prodi védelmébe vette az EU-polgárok szabad mozgásának alapelvét, és azt mondta, hogy Olaszországnak nagyon nagy szüksége van a bevándorló munkásokra. Azt elismerte, hogy az EU polgárok szabad mozgását szabályozó direktíva - amelyet az Európai Bizottság az ő elnöksége alatt hozott - nem megfelelő. "Azt szeretném, hogy az EU-ban közös szabályok legyenek, hogy a hazaküldést hatékonyabbá tehessük" - mondta Prodi az FT-nek.

A felháborodás alapján úgy tűnhet, hogy Olaszország teljesen megnyitotta munkaerőpiacát a románok előtt. Pedig az olasz kormány erre az évre 278 ezer bevándorlónak ad munkavállalási engedélyt, főleg ipari, építőipari és szociális munkások számára. Prodi azt mondta, hogy a munkaadók jóval 300 ezer fölötti igényről beszéltek. "A bevándorlás nem átmeneti lesz. A demográfiai mutatók egyértelműek" - tette hozzá.

A csökkenő gyerekvállalás miatt Olaszország egyike a leggyorsabban elöregedő európai társadalmaknak, és a gazdaság működtetéséhez mind jobban rászorul a külföldi munkaerőre. A Katolikus Karitász és a Migrantes szervezetek becslése szerint közel 3,7 millió külföldi él az 57 milliós országban, ami az olasz népesség közel 6,5 százaléka. A románok a legnagyobb közösséget alkotják, a becslések szerint 556 ezren vannak. Prodi szerint szükség van a bevándorlókra, de a folyamat csak 3 évtizede kezdődött, így sokkszerűen érte az olasz társadalmat.