Januárra hozza a grúz választásokat Szaakasvili

Vágólapra másolva!
Januárra hozza a grúz választásokat Mihail Szaakasvili grúz elnök - jelentette a BBC. A választásokat eredetileg a jövő ősszel tartották volna, de az ellenzék több napja követeli, hogy tartsák hamarabb a voksolást. Eközben jelentős számú járőröző katona és rendőr tartatja be a 15 napos rendkívüli állapottal járó gyülekezési tilalmat Tbilisziben, Grúzia fővárosában. Szerdán könnygázzal és vízágyúkkal oszlatták föl a péntek óta tartó ellenzéki tüntetést, amely a kormány szerint az orosz titkosszolgálat puccskísérlete volt.
Vágólapra másolva!

A BBC tbiliszi tudósítója szerint minden gyűlés tilos, és csak az állami tévé sugározhat híreket. A parlament épületénél több száz katona és rendőr állomásozott,, a főváros főútján fegyveresek járőröznek. A szerdai tüntetésoszlatás után közel 500-an fordultak orvoshoz, elsősorban a könnygáz hatása miatt.

A NATO és Oroszország bírálta a rendkívüli állapot bevezetését, az Egyesült Államok nyugalomra és tárgyalásra szólította fel a grúz kormányt és az ellenzéket. Az Európai Unió külpolitikai vezetője, Javier Solana azt mondta, hogy demokratikus keretek között kell rendezni a vitákat.

Puccskísérlet

Az ellenzék azt mondja, hogy felfüggesztette a tüntetéseket, és arra szólította fel a nyugati kormányokat, hogy gyakoroljanak nyomást Szaakasvilire. Az államfőt korrupcióval és azzal vádolják, hogy nem tesz a szegénység felszámolásáért.

Ezért lemondását és új választások kiírását követelik. Szaakasvili azonban azzal indokolta a rendkívüli állapotot, hogy az országot "magas rangú, orosz titkosszolgálati ügynökök" igyekeznek destabilizálni, és erre bizonyítékai is vannak.

Forrás: EPA
Fegyelem, figyelem

Hozzátette, több orosz diplomatát is kiutasítanak Grúziából kémkedés miatt. A moszkvai grúz nagykövetet pedig hazahívták állítólag egyeztetés miatt. A Kreml alaptalannak nevezte a vádakat, és azt mondta, bármilyen orosz diplomata kiutasítását "megfelelő válaszlépés fogja kísérni". A pénteken kezdődött - alkalmanként - 50 ezer fős tüntetés a legnagyobb utcai megmozdulás volt azóta, hogy Szaakasvili hatalomra került 2003-ban, az úgynevezett "rózsás forradalom" után.