Nemzeti vezetővé tennék Putyint

Vágólapra másolva!
"Nemzeti vezető" státuszt adna Vlagyimir Putyin orosz elnöknek pártja, az Egyesült Oroszország, miután az államfő jövő tavasszal távozni kényszerül posztjáról - írja a Financial Times. A javaslattal azt követően álltak elő, hogy több orosz városban is tüntettek Putyin maradása mellett. Felmérések szerint az államfő népszerűsége 80 százalékos. Putyin vezeti az Egyesült Oroszország pártlistáját a december 2-i parlamenti választáson, és jelezte: akár miniszterelnök is lehetne jövőre.
Vágólapra másolva!

A kormányzó Egyesült Oroszország párt tervezetet tett közzé, amely "nemzeti vezetőként" formalizálná Vlagyimir Putyin orosz elnök státuszát jövő tavasztól, amikor - két ciklus után - távozni kényszerül az államfői posztról. A javaslattal azt követően állt elő Abdul-Hakim Szultigov magas rangú pártvezető, hogy Oroszország több városában is Putyin-párti tüntetések voltak, amelyeken az alkotmány ellenében is maradásra szólították fel az elnököt - jelentette a Financial Times.

Szultigov javaslata szerint a parlamenti és a jövő márciusi elnökválasztások után egy "Polgárgyűlés" az ország vezérévé nyilvánítaná Putyint. Az elképzelés értelmében ez hivatalos titulus lenne. Egyelőre nem világos, hogy a párt hivatalos álláspontjává teszi-e az a javaslatot. Ugyanakkor Borisz Grizlov, az Egyesült Oroszország párt vezetője azt mondta, hogy a decemberi parlamenti választás "népszavazás lesz Putyinról". Dimitrij Peskov, Putyin szóvivője csak annyit mondott: az alkotmányban nincs olyan tisztség, hogy "nemzeti vezető".

Felmérések szerint Putyin népszerűsége 80 százalékon áll, és korábban bejelentette, hogy nem kíván visszavonulni a politikai életből, sőt azt mondta: az új elnöknek "meg kell találnia a módját, hogy együttműködjön" vele. Az államfő a múlt hónapban jelentette be, hogy ő vezeti majd az Egyesült Oroszország pártlistáját a december 2-i parlamenti választáson, de várhatóan lemond képviselői helyéről. Azt is mondta, hogy jövőre esetleg elvállalná a miniszterelnöki posztot. Egyes vélemények szerint így 2012-ben, vagy 2016-ban újra elnök lehetne.

Mindenestre Szultigov azt mondta, hogy a "nemzeti vezető" státusz eléréséhez a polgárok mozgalmára van szükség, hogy kiköveteljék Putyin megválasztását. Az Egyesült Oroszország párt politikusai azt mondják, hogy a közelmúlt Putyin-párti tüntetései - a csecsenföldi Groznijban, vagy a szibériai Novoszibirszkben - spontán módon jöttek létre. Ellenzéki politikusok azonban olyan táviratokat adtak át az ügyészségnek, amelyekből szerintük kiderül, hogy a szimpátiatüntetéseket felső utasításra szervezték.