Jól fizetett a Stasi az agyonlőtt határsértőkért

Vágólapra másolva!
Minden agyonlőtt keletnémet határsértőért jó pénzt fizetett a kommunista országok határőreinek az egykori keletnémet titkosszolgálat - írja a The Independent a Stasi most nyilvánosságra hozott dokumentumaira hivatkozva. Állítólag 127 ezer forintnak megfelelő pénzt és nyaralást fizettek a vasfüggönyön átlógó keletnémetek lelövéséért. Ezt bolgár határőrök is megerősítették a Der Spiegelnek. Még 1989-ben is történt ilyen eset Bulgáriában, ráadásul a pénz miatt itt inkább kivégzésről lehetett szó. Az áldozatokat sokszor helyben eltemették.
Vágólapra másolva!

Nyaralni vitte, és akkoriban jelentősnek számító 127 ezer forintnyi pénzt fizetett az egykori NDK a kommunista országok azon határőreinek, akik a vasfüggönyön átszökni próbáló keletnémeteket lőttek agyon - írja a The Independent az egykori keletnémet titkosszolgálat, a Stasi csütörtökön nyilvánosságra hozott dokumentumaira hivatkozva. Bolgár határőrök a Der Spiegelnek megerősítették, hogy a gyakorlat valóban létezett.

"A szófiai keletnémet követség 2000 leva - közel 1000 márka - bónuszt fizetett minden egyes agyonlőtt keletnémet állampolgár után. Ez Bulgáriában egy kisebb vagyonnak számított" - írja a Der Spiegel, hozzátéve, hogy a határőrök elmondása szerint egész családokat - nőket és gyerekeket - is lelőttek. A hidegháború alatt a keletnémetek csak a barátinak minősített kommunista országokba utazhattak, Bulgária kedvelt nyaralóhelynek számított.

A Stasi archívumának most közzétett dokumentumaiból kiderül, hogy a berlini fal 1961-es megépítése és 1989-es leomlása között közel 2 ezer keletnémet próbált Bulgáriából a vasfüggönyön túlra szökni. Ezrek próbáltak Magyarországon, a volt Csehszlovákián és Románián át elmenekülni - írja a brit lap. A gyakorlat még 1989 júliusában is folyt, amikor a bolgár határon lőttek le egy keletnémet férfit. A lőtt seb azonban arra utal, hogy a határőrök közelről agyonlőtték, szinte kivégezték az ígért pénz reményében.

Egy bolgár tanár - aki kutatást végzett a keletnémetek lelövéséről - azt mondta, hogy sok áldozatot egyszerűen elkapartak a senkiföldjén. Bizonyítékot találtak arra is, hogy a holttesteket vadon élő állatok ették meg. "Emberi csontokat találtak a határzónában, amelyeket sakálok és kóbor kutyák kapartak ki a földből" - idézi a Der Spiegel a bolgár tanárt. A német magazin szerint a gyakorlatnak 1975-ben vetettek véget, miután két, eltűnt keletnémet tinédzser szülei panaszt emeltek a hatóságoknál, hogy gyerekeik nyom nélkül eltűntek. Ezt követően a holttesteket visszavitték az NDK-ba, vagy bolgár temetőkben helyezték el.

A hidegháború alatt 600-800 NDK-st lőttek le Kelet-Németország és Nyugat-Németország határain, illetve Kelet- és Nyugat-Berlin között. Bulgáriában hivatalosan 17 esetet ismernek el, de a csütörtökön nyilvánosságra hozott adatok 2 ezer menekülési kísérletről szólnak, így jóval több áldozatról lehet szó. A Der Spiegel szerint a bolgár belügyminisztérium nem volt hajlandó a kérdésről beszélni vagy adatokat átadni. A bolgár határzóna kutatását sem engedélyezték. A magazin szerint semelyik volt bolgár határőr ellen sem indult eljárás, ellentétben keletnémet kollégáikkal - írja a The Independent.