Vádat emeltek a lengyel politikai szexbotrányban

Vágólapra másolva!
Vádat emelt a lengyel ügyészség Andrzej Lepper volt lengyel miniszterelnök-helyettes ellen a "szexért munka" botrány miatt. A vád szerint a parlamentből kiesett Samoobrona (Önvédelem) párt két munkatársnője csak úgy kapott állást, hogy lefeküdtek a politikussal. Lepper tagadja a vádakat, és szabadlábon védekezhet. Ha bűnösnek találják, nyolc év börtönre számíthat.
Vágólapra másolva!

A lengyel ügyészség vádat emelt Andrzej Lepper volt lengyel miniszterelnök-helyettes ellen. Két, a Samoobrona (Önvédelem) pártnak dolgozó nő azt állítja, hogy állásukért cserébe le kellet feküdniük Lepperrel.

Aneta Krawczyk 2006 decemberében mondta egy lapinterjúban, hogy Lepperrel és helyettesével, Stanislaw Lyzwinskivel is szexuális kapcsolatot kellett létesítenie egy regionális pártirodai munkáért.

Krawczyk azt is állította, hogy gyermekének apja Lyzwinski, de ezt az ügyészségi DNS-vizsgálat nem támasztotta alá. Leppert egy harmadik - sikertelen - esettel is vádolják.

A politikus, óvadék ellenében, szabadlábon védekezhet. Ha bűnösnek találják, nyolc év börtönbüntetésre ítélhetik.

A populista Samoobrona nem jutott be a lengyel parlamentbe az októberi választásokon, és a botrány a koalíció összeomlásához vezetett, illetve - egyes megfigyelők szerint - a Jaroslaw Kaczynski vezette kormány bukásához is.