Vádat emeltek New York volt főrendőre ellen

Vágólapra másolva!
Csalás, adócsalás, nyomozás akadályozása és az amerikai kormány félrevezetése miatt emeltek vádat Bernard Kerik volt New York-i rendőrfőnök ellen. Kerik volt a rendőrfőnök a terrortámadás idején, és nagy elismertségre tett szert a mentési munkálatok szakszerű irányításával.
Vágólapra másolva!

Vádat emeltek Bernard Kerik volt New York-i rendőrfőnök ellen pénteken egyebek között csalás, adócsalás, nyomozás akadályozása és az amerikai kormány félrevezetése címén.

Bernard Kerik korábban a terrorellenes küzdelem jelképe volt: a 2001. szeptember 11-i támadások idején ő vezette a New York-i rendőrséget, és nagy hírnevet szerzett a mentési munkálatok szakszerű irányításával.

A vádemelés érzékenyen érintheti a legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-aspiráns, Rudy Giuliani volt New York-i polgármester kampányát, hiszen annak idején ő nevezte ki Keriket rendőrfőnökké, ráadásul hivatali idejük lejárta után üzleti partnerek is voltak.

George Bush amerikai elnök 2004-ben Keriket jelölte belbiztonsági miniszternek. Ő azonban visszaadta a megbízatást, mert kiderült, hogy házvezetőnője illegális bevándorló, akit feketén alkalmazott.

Az 52 éves Bernard Kerik ellen 16 pontban emelt vádat a szövetségi hatóság. Különböző pénzügyi visszaéléseket követett el, jogtalanul folyamodott adóvisszatérítésért, hamis adatokat közölt egy kölcsönigényléskor. Ezenkívül egy korrupciós, továbbá egy törvényellenes telefonos lehallgatási ügybe keveredett.

Kerik 2001-ben sokat mutatkozott a polgármester oldalán, így irányult rá a figyelem. Giuliani csütörtökön, miután bizonyossá vált a vádemelés híre, egy iowai kampányrendezvényen sietett leszögezni: Kerik korábbi patronálása "tévedés" volt a részéről. Mint mondta, hibázott, hogy nem világította át kellőképpen, s ezért vállalja a felelősséget.