Chávez lefasisztázta az ellene tüntető diákokat

2007.11.10. 1:53

Fasisztáknak nevezte Hugo Chávez venezuelai elnök azokat a diákokat, akik a héten Caracas utcáira vonulva tiltakoztak az elnök alkotmányos reformjai ellen.

Santiago de Chilében huszonkét állam- és kormányfő részvételével csütörtökön kezdődött meg a csúcstalálkozó. Ezen vesz részt a venezuelai elnök a latin-amerikai országok, valamint Spanyolország és Portugália vezetőivel egyetemben. Miután Chávez megérkezett a chilei fővárosba, kirohanást intézett az ellene tüntető diákok ellen, mondván: a megmozdulásokat a venezuelai oligarchák szervezték.

Az értekezlet vezérfonala a társadalmi összetartás megteremetésének a jelszava, amellyel a résztvevők azt jelzik, hogy lépéseket kívánnak tenni a földrész kirívó szociális igazságtalanságai, vagyis a különböző társadalmi rétegek életkörülményei közötti hatalmas anyagi különbségek felszámolása érdekében.

Chávez ezzel kapcsolatban úgy vélte: csupán csak a gazdagok akarják fenntartani összetartó társadalmukat, nem úgy mint ő, aki egy igazságosabb szociális rendszer felépítésén munkálkodik. A venezuelai államfő az országában kialakult feszült politikai helyzet miatt néhány órát késett a csúcsról.

Szerdán Caracasban több ezer egyetemista tüntetett azt kifogásolva, hogy Chávez az alkotmányreformok révén saját hatalmát igyekszik megerősíteni és szocialista állammá akarja változtatni Venezuelát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK