Zavargások törtek ki a lelőtt olasz drukker miatt

2007.11.11. 19:24

Tévedésből lelőtt egy rendőr egy olasz futball-szurkolót, amikor verekedés tört ki két csoport között egy autópálya-pihenőben. A 26 éves áldozat, Gabriele Sandri a Lazio meccsére igyekezett, a pihenőhelyen összekülönböző két csoportról azóta kiderült, nem focidrukkerek voltak. A rendőrség szerint Sandrit egy figyelmeztető lövés ölte meg, miközben autójában ült. A hírre szinte minden stadionban megtámadták a szurkolók a rendőröket, a felbőszült drukkerek megostromolták az olasz Olimpiai Bizottság székházát és egy rendőrőrsöt is Rómában, valamint lezártak egy hidat is. Számos rendőr megsérült.

Az olasz hatóságok szerint "tragikus hiba" történt, amikor a rendőrök közbeléptek egy Arezzo melletti autópálya-pihenőben kialakult konfliktusban. Az egyik rendőr, hogy megakadályozza az erőszakot, figyelmeztető lövést adott le, ezzel azonban megölte egy 26 éves Lazio-drukkert, Gabriele Sandrit. A férfi a pihenőhelyen parkoló kocsiban ült.

A rendőrség először azt feltételezte, hogy a római Lazio és a Juventus szurkolói között alakult ki konfliktus, később azonban beismerték: nem drukkerek összecsapásáról volt szó - írja a BBC. "Tragikus hiba történt" - nyilatkozta Vincenzo Giacobbe, Arezzo rendőrfőnöke. "A járőr azért avatkozott közbe, hogy megelőzzön két csoport közötti verekedést, akikről utóbb kiderült: nem futballdrukkerek voltak" - mondta. A korábbi sajtóhírek szerint a drukkert a verekedés közben ölték meg. A rendőrségi vizsgálat még zajlik.

"Lövést kapott"

Az arezzói rendőrség szerint munkatársaik két járőkocsival a sztráda ellenkező oldalán álltak meg, és bekapcsolták szirénáikat amikor kiabálást hallottak, majd észrevették, hogy a pihenőben három autó utasai összeverekedtek. A rendőrök figyelmeztető lövéseket adtak le, mire mind a három kocsi folytatta útját, és a rendőrségi közlemény szerint egy utas az egyik járműben "lövést kapott".

 

A Sandrit szállító kocsi még pár kilométert haladt a legközelebbi lehajtóig orvosi segítségért. A mentősök azonban már nem tudtak segíteni rajta - közölte a rendőrség. A lövéseket leadó rendőrtisztről csak annyit mondtak, hogy tapasztalt kolléga, de nevét nem árulták el.

Az áldozat, Gabriele Sandri Rómában dj-ként dolgozott, és több Lazio-szurkolóval Milánóba tartott a Lazio-Inter meccsére. A meccs a gyilkosság miatt elmaradt, más vasárnapi mérkőzések pedig tízperces késéssel kezdődtek, mert a lelátókon az elhunyt szurkolóra emlékeztek - írja a BBC.

Zavargások, hídblokád

A halálhír az olasz szurkolók körében óriási felháborodást keltett. Villámgyorsan elterjedt az egész országban, aminek hatására szinte minden stadionnál megtámadták a drukkerek a rendőröket. Bergamóban, ahol Atalanta-AC Milan-meccset rendeztek, a drukkerek összecsaptak a rendőrökkel. A meccset a kezdőrúgás után tíz perccel leállították, mert a lelátókról a tömeg megpróbált bejutni a pályára, és ledönteni a korlátokat.

A Lazio és az Inter el sem kezdett meccsén a két együttes szurkolói erőiket egyesítve kövekkel megdobáltak egy rendőrségi épületet, ezenkívül több rendőrautót felborítottak. A rendőrök elleni támadásokban több rendfenntartó szenvedett könnyebb sérüléseket. Az Inter szurkolói is tiltakozó menetet szerveztek. Szinte minden stadionban azt skandálták a szurkolók, hogy "Rendőrök, gyilkosok!".

 

Este több száz ember támadta meg az Olasz Olimpiai Bizottság római székházát, amely az Olimpiai Stadion közelében van. A tömeg betörte a székház ablakait, a bent tartózkodók - a biztonsági szolgálat alkalmazottai - elbarikádozták magukat. A római olimpiai stadion melletti rendőrlaktanyára kétszáz fős, kövekkel és botokkal felfegyverzett tömeg támadt. A futball-szurkolók ablakokat törtek be, kocsikat és egy rendőrségi buszt gyújtottak fel, majd összecsaptak a rendőrökkel. A maszkos drukkerek Rómában kukákkal és fémtárgyakkal blokád alá vették a Tevere egyik közeli hídját is.

Fotó: MTI
A szurkolók motorjai (További képekért kattintson!)

Az összecsapásoknak már több, a jelentések szerint könnyebb sérültje van, a BBC számos megsérült rendőrről tud. A CNN szerint 10 rendőr szerzett könnyebb sérüléseket. A RAI olasz állami televízió és egy magántársaság operatőre is megsérült a zavargások során.

"Aggasztó helyzet"

Romano Prodi miniszterelnök rendkívül aggasztónak nevezte a kialakult helyzetet. Prodi azonnal megbeszélésre hívta Giuliano Amato belügyminisztert és Antonio Manganelli rendőrfőkapitányt. "Még vizsgáljuk a történteket, de ígérhetem, hogy nagyon keményen fellépünk a tettes ellen" - mondta Manganelli. Kormánykörökből olyan hírek is kiszivárogtak, melyek szerint akár a bajnoki küzdelmeket is felfüggeszthetik, az azonban biztosnak tűnik, hogy hétfőtől megtiltják a drukkereknek, hogy csapataik idegenbeli meccseire utazzanak.

 

A rendőrfőnökök, fulball-vezetők és politikusok hétfőn tárgyalnak a további intézkedésekről.

Az olasz kormány áprilisban jelentette be, törvényt hoznak a futball-huliganizmus ellen. A bejelntést egy februári szicíliai mérkőzésen történt tragádia előzte meg, amikor a drukkerek összecsapásai során egy rendőr életét vesztette.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK