Sem a szlovák, sem a magyar kormányfőnek nem érdeke a két ország közötti feszültség fenntartása. Erről Fico szlovák miniszterelnök beszélt, hozzátéve, hogy nemzetközi rendezvényeken "nagyon normális és érdekes párbeszédet" szoktak folytatni Gyurcsánnyal.

"Sem Gyurcsány Ferenc, sem én nem vagyunk érdekeltek a szlovák-magyar feszültség fenntartásában" - közölte vasárnap egy szlovák kereskedelmi televízió vendégeként Robert Fico. A szlovák kormányfő elmondta, hogy különféle nemzetközi fórumokon gyakran találkozik magyar kollégájával, és ilyenkor "nagyon normális és érdekes párbeszédet" folytatnak a két országot érintő dolgokról. A Gyurcsányt már régebben Szlovákiába invitáló Fico a találkozó lehetséges időpontjáról, Gyurcsány esetleges visszajelzéséről nem nyilatkozott, mindössze annyit mondott: "Folyik az előkészítés. Ugyan mi egyebet tehetnék még?"

A JoJ televízió kérdéseire válaszoló Fico szavaiból okkal lehetett következtetni arra, hogy Gyurcsány egyelőre aligha siet Pozsonyba. Fölemlegette, hogy a V4 miniszterelnökeinek tavalyi visegrádi csúcstalálkozóján a magyar miniszterelnök "öt perccel az esedékes időpont előtt, minden indoklás nélkül" lemondta kettejük tervezett találkozóját. Ez röviddel az után történt, hogy az előrehozott választást nyert Fico a bevette a kormányába a magyarellenes Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártját, másik partneréül pedig a Vladimír Meciar vezette néppártot választotta.

Az Európai Szocialisták Pártja (PES) rossznéven vette, hogy a Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (SMER-SD) egy Európában szalonképtelennek minősülő, idegengyűlölő nacionalista pártot juttatott kormányzati szerephez. Emiatt a Smer PES-tagságát az európai szocialisták már több mint egy éve szüneteltetik. Fico ezzel kapcsolatosan közölte: "A Smer-SD rövid időn belül visszatér az európai szocialisták családjába, mert aki szemmel tartja a szlovákiai fejleményeket, az láthatja, hogy Szlovákia a demokrácia bevált eszközeivel működő ország."