Chávez visszavágott a spanyol király úrnak

Vágólapra másolva!
Újabb fordulatot vett Hugo Chávez venezuelai elnök és János Károly spanyol király vitája. Chávez azzal vádolta a királyt, hogy előre tudott arról a puccsról, amelyet 2002-ben kíséreltek meg a venezuelai államfő ellen. Szombaton János Károly azt mondta Cháveznek egy chilei csúcstalákozón, hogy "fogja be a száját", miután az elnök fasisztának nevezte José Maria Aznar volt spanyol kormányfőt. "Király úr, nem fogjuk be a szánkat!" - reagált másnap Chávez. A BBC szerint a király népszerűségének jót tett a szóváltás.
Vágólapra másolva!

"Király úr, tudott ön a Venezuela demokratikus, legitim kormánya elleni 2002-es puccsról? Elég nehezen lenne elképzelhető, hogy a puccsistákat meglátogathatta volna a spanyol nagykövet őfelsége felhatalmazása nélkül" - vágott vissza Hugo Chávez venezuelai elnök János Károly spanyol királynak.

A spanyol El Mundo szerint Chávez azt mondta: a király olyan dühös lett, mint egy bika. "De én torreádor vagyok, olé!" - vetette oda a 21. századi szocializmust építő Chávez. "Nem túl bölcs dolog egy királynak leüvöltenie egy elnököt azzal, hogy fogja be a száját. Király úr, nem fogjuk be a szánkat!" - tette hozzá.

János Károly az ibériai és latin-amerikai országok chilei csúcstalálkozóján szombaton ugyanis azt mondta Cháveznek, hogy "fogja be a száját", miután a venezuelai elnök fasisztának nevezte José Maria Aznar volt spanyol kormányfőt, George Bush amerikai elnök közeli szövetségesét az Irak elleni háborúban.

"A fasiszták nem emberek. Egy kígyó is emberibb" - kelt ki magából Aznar ellen Chávez. "Aznart a spanyolok demokratikusan választották, és a spanyol nép legitim képviselője volt" - vette védelmébe riválisát és elődjét José Luis Rodriguez Zapatero, jelenlegi spanyol kormányfő.

Chávez többször megpróbálta félbeszakítani, annak ellenére, hogy kikapcsolták a mikrofonját. A király ekkor hajolt oda hozzá, és azt mondta: "Miért nem fogod be a szádat?!". A király tehát ráadásul tegezve mondta mindezt, olyan módon, ahogy csak közeli ismerősöket, gyerekeket szoktak rendreutasítani.

Forrás: EPA

Egy szín: vörös

Az El Mundo szerint a király "helyre tette Chávezt minden spanyol nevében". A lap szerint ezt már régen meg kellett volna tenni. Az El Pais szerint Chávez kitörése tűrhetetlen. A volt gyarmattartó Spanyolország és az 1821 óta független Venezuela közötti kapcsolatokat ugyan nem segíti a hétvégi kakaskodás, de a BBC madridi tudósítója szerint az utóbbi időben megtépázott népszerűségű királynak jól jött az incidens.