Szóba se áll egymással Bhutto és Musarraf

Vágólapra másolva!
Végleg megszakadtak a Pervez Musarraf pakisztáni elnök és Benazir Bhutto ellenzéki vezető közötti tárgyalások a hatalommegosztásról.  Bhutto megerősítette, hogy megtartják a "hosszú menet" nevű demonstrációt, amellyel az elnök által elrendelt hadiállapot ellen tiltakoznak. A hatóságok készülnek a menet megakadályozására.
Vágólapra másolva!

"Nem lesz több tárgyalás, módosult a politikánk" - jelentette ki Bhutto hétfőn Lahorban újságírók előtt. Fogadkozott, hogy hívei megtartják a Lahortól Iszlámábádig vezető "hosszú menetet", amellyel igyekeznek nyomatékosítani a tíz napja bevezetett szükségállapot megszüntetésére vonatkozó követelésüket.

A két vezető még a hónap elején kihirdetett szükségállapot bevezetése előtt kezdett egyeztetéseket egymással többek között arról, hogy Bhutto milyen feltételek mellett támogatná Musarraf államfővé való újraválasztását.

Bhutto a múlt hónapban tért vissza Pakisztánba nyolcévi önkéntes száműzetés után, és tárgyalásokat kezdett Musarraffal arról, hogyan osszák meg a hatalmat a 2008 elejére tervezett parlamenti választások után. A szükségállapot november 3-i bevezetése után öt nappal azonban - az ellenzéki vezetők közül utolsóként - Bhutto is utcára szólította híveit, hogy tiltakozzanak az intézkedés ellen.

"Nem működhetünk együtt olyasvalakivel, aki felfüggesztette az alkotmányt, szükségállapotot vezetett be, és elnyomja az igazságszolgáltatást, ezért fogjuk végrehajtani a hosszú menetet Lahorból Iszlámábádba" - mondta hétfőn a kelet-pakisztáni nagyvárosban.

A hatóságok nem fogják megengedni a Bhutto által tervezett tiltakozó menetet - közölte hétfőn a kormány szóvivője. Minden tüntetés, felvonulás, politikai gyűlés tilos jelenleg a rendkívüli állapot körülményei között - mondta nyugati tudósítóknak Tárik Azim, a tájékoztatási miniszter helyettese, szóvivő.