Alkesz Tesco - mottójukat keresik a britek

Vágólapra másolva!
"Alkesz, hájas, bingózó, randalírozó, Tesco" - ezt a mottót találta Nagy-Britanniának a The Times egyik olvasója, miután Gordon Brown brit miniszterelnök vitát kezdeményezett a brit identitásról. A skót származású kormányfő az országot jól jellemző és egyesítő mottót szeretne. "Legalább nem vagyunk franciák"; "Amerikaiak, akik nem fértek be a hajóba"; "Elnézést, ez egy sor?"- érkeztek az ötletek a brit lap felhívásra. A fenti mottókat egyhamar nem vésik kőbe, jóllehet megragadták a brit identitás egyik fontos alaptézisét: semmit sem szabad túl komolyan venni.
Vágólapra másolva!

Amikor a nyáron Gordon Brown brit miniszterelnök átvette a stafétabotot Tony Blairtől, szinte azonnal bedobta az ötletet, hogy nemzeti konzultációt szeretne arról, a nevén túl, mi teszi naggyá Nagy-Britanniát. A vita végén egy mottóba sűrítenék a britség esszenciáját.

A mottó így arról szólhat, ami összeköti a briteket, és nem arról, ami elválasztja. "Mennyire taktikus ötlet, és mennyire brit" - írta a The Times kommentárja.

A brit lap beszállt a mottókeresésbe, és olvasóihoz fordult, akik közül azonban kevesen álltak elő olyan ötletekkel, amelyeket Brown szívesen nyomtatna a kormányzati levélpapírokra vagy gravíroztatna az útlevelekbe. Az egyik olvasó mottójavaslata adta a The Times cikkének címét: "Dipso, Fatso, Bingo, Asbo, Tesco" (Alkesz, hájas, bingózó, randalírozó, Tesco) - utalva a modern Nagy-Britannia - a lap szerint - nem túl vonzó oldalára.

Más, kevésbé cinikus olvasók azonban küldtek a brit ízlésnek kissé negédes ötleteket: "Nagy-Britannia: a hazám, az otthonom". "Nagy nép, nagy ország, Nagy-Britannia" - csapta le valaki a kissé erőltetett, de önmagát kínáló poént. "Tisztelem, aki vagy" - talán ez tetszene Brownnak, aki első miniszterelnöki beszédét egykori iskolája mottójával zárta: "Mindent megteszek."

Sokan igyekeztek politikai elégedetlenségüket örök érvényű mottókba sűríteni: "Valaha nagy: Britannia"; "Valaha hatalmas birodalom, kissé lehasználva"; "Az ön nemzete, tönkretéve a Munkáspárt által"; "Süllyedünk Brownnal". Természetesen a hagyományos nemzeti rivalizálás sem maradhatott ki a javaslatok közül: "Amerikaiak, akik lemaradtak a hajóról"; "Legalább nem vagyunk franciák". A lapnak leginkább tetsző javaslat azonban így szólt: "Nagy-Britannia: mottó nélkül is jó".