Törököknek kornyikál a német és a francia külügyminiszter

Vágólapra másolva!
Közösen vokálozott egy török származású német énekessel a francia és a német külügyminiszter. A dal a Németországban élő bevándorlók helyzetére hívja fel a figyelmet, de hasonló kisebbségi problémákkal küszködik Franciaország is.
Vágólapra másolva!

Miközben a francia elnök, Nicolas Sarkozy és Angela Merkel német kancellár egy olyan berlini iskolába látogatott el hétfőn, ahova sok török nemzetiségű gyerek jár, a két ország külügyminisztere egy lemezstúdiót keresett fel a német fővárosban. Frank-Walter Steinmeier és francia kollégája, Bernard Kouchner látogatásának szintén köze volt a kisebbségekhez: közösen vokáloztak egy fiatal török származású énekessel, Muhabbettel.

A dal címe egyszerűen az, hogy Németország, és arról szól, hogy a németek megpróbálnak tudomást sem venni a velük együtt élő törökökről. "Mi zajlik benned, miért vagy annyira dühös?" - teszi fel a kérdést a szám. "Ne kiabálj velem, maradj józan, tisztán értelek / Egyszerűen csak németül kell hozzám szólnod" - folytatódik a dal, amely stílusában egyszerre ötvözi a rythm and bluest és a közel-keleti zenei hatásokat.

Kouchner és Steinmeier levette zakóját, mobiltelefonjukat odaadták munkatársaiknak, majd egy rövid próba után elkezdtek énekelni - számolt be a felvételről a The Times tudósítója. "Jó és erős a hangjuk, de azt azért nem engedtük volna, hogy ők énekeljék az egész számot" - értékelte a teljesítményüket Jochen Kuehling, aki a Plakmusic nevű kiadót irányítja. A két miniszter ugyanis a szövegből csak a refrént énekli, amely kimerül abban, hogy azt ismételgetik: Németország.

Nézze meg a klipet!

A The Times tudósítója emlékeztet arra, hogy Franciaországban 5,5 millió, míg Németországban 3,2 millió bevándorló él. Ha pedig a teljes Európai Uniót nézzük, akkor ebben a két országban lakik a teljes muszlim közösség több mint fele.

Franciaországgal ellentétben azonban Németországban nem voltak etnikai jellegű utcai harcok. Utóbbi országban ugyanis főként török származású muszlimok élnek, akik ugyan egyre elkeseredettebbek a rossz munkalehetőségek miatt, de ennek más formában adtak hangot, mint a Franciaországban élő, zömében Észak-Afrikából érkezett bevándorlók.