Felesége miatt távozik a német alkancellár

Vágólapra másolva!
Nem politikai, hanem családi okokból távozik posztjáról Franz Münterfering. Az alkancellár azért fejezi be hosszú politikai pályafutását, mert beteg felesége mellett akar lenni.
Vágólapra másolva!

Távozik posztjáról Franz Münterfering német szövetségi alkancellár és munkaügyi miniszter. Ezt maga a miniszter jelentette be kedden délután Berlinben.

Münterfering közölte, visszavonulásának nem politikai, hanem személyes okai vannak: felesége, Ankepetra súlyos beteg, ezért szüksége van a férjére.

Helyére a Szociáldemokrata Párt (SPD) Olaf Scholz frakcióigazgatót jelöli munkaügyi miniszternek, az alkancellári posztot pedig Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter veszi át.

A 67 éves Münterfering 1966-ban lépett be az SPD-be, 1969-ben lett a sunderni városi tanács tagja, 1975-től képviselő a szövetségi gyűlésben.

1992 és 1995 közt a szociális és egészségügyi tárcát vezette Északrajna-Vesztfália tartományban, 1998-ban pedig közlekedés-, építés- és lakásügyi miniszter lett Gerhard Schröder kancellár első kormányában, de ezt a posztot 1999-ben az SPD gazdasági vezetőjének székére cserélte.

2004 márciusától 2005 novemberéig az SPD elnöke volt, majd alkancellári és munkaügyi miniszter lett Angela Merkel nagykoalíciós kormányában.