Egészséges életmódra köteleznék a briteket

Vágólapra másolva!
Egy brit szakértői csoport vizsgálja, milyen eszközökkel avatkozhatna be a kormány az emberek életébe, hogy minél egészségesebben kelljen élniük. Például jócskán felemelnék az alkoholok árát, illetve csökkentenék az italboltok nyitvatartási idejét. A jelentés készítői szerint csak így lehetne mérsékelni a túlzott alkoholfogyasztás okozta egészségkárosodást.
Vágólapra másolva!

Miután az emberek maguktól nem törekednek az egészséges életmódra, egy brit szervezet szerint a kormánynak kell lépéseket tennie annak érdekében, hogy minél egészségesebb legyen a brit társadalom. "Könnyű azt mondani, hogy mindez az egyes emberek döntése, mert sokan pont a saját döntéseik következtében lesznek betegek" - mondta az egészségi állapotok felmérésére létrejött bizottság elnöke, Lord Krebs.

A bizottság ezért orvosokat, filozófusokat, gazdasági szakértőket, ügyvédeket és más kutatókat kért fel annak áttekintésére, hogy a kormány milyen mértékben avatkozhatna be az emberek életébe annak érdekében, hogy egészségesebb életmódra ösztönözze őket. "Köztudott tény, hogy számos úgynevezett 'nagy gyilkos' betegség, például a rák, a szívinfarktus vagy a stroke, legalábbis részben megelőzhető, ha a veszélyeztetett csoportba tartozó ember megváltoztatja korábbi életmódját. A mi jelentésünk azt firtatja, kinek a felelőssége biztosítani, hogy mindannyian egészségesen éljünk" - nyilatkozta Krebs a Guardiannek.

A csoport a túlsúlyosság, a fertőző betegségek, a dohányzás és az alkoholizmus kérdésével foglalkozott elsősorban. Ezek közül is külön kiemelték az alkoholizmust. Roger Brownsword jogászprofesszor, a csoport egyik tagja szerint "az alkohol az egyik legkárosabb termék". Az alkoholizmus miatt bekövetkezett halálesetek száma folyamatosan nő, 1991-ben 4000, 2005-ben 8000 ilyen esetet regisztráltak. A kormány már folytatott felvilágosító kampányt a mértéktelen alkoholfogyasztás ellen, de a szakértők szerint ez kevés. Hivatkoznak a WHO jelentésére is, amely javasolta, hogy növeljék az alkoholok adóját, illetve csökkentsék az italboltok, kocsmák nyitvatartási idejét. A brit kormány ugyanakkor évekkel ezelőtt meghosszabbította az alkoholt árusító boltok, kocsmák nyitvatartását. A jelentés szerint ezt sürgősen felül kell vizsgálni.