Egyre hatékonyabb a brit diszlexiások oktatása

Vágólapra másolva!
Átütő sikert értek el Nagy-Britanniában a diszlexiás gyerekek oktatásában. Egy új módszer segítségével többszáz gyereknek segítettek leküzdeni az írás-olvasási nehézségeket. A módszert most egész Nagy-Britanniában elterjesztenék.
Vágólapra másolva!

90 százalékban sikeresen tanította meg írni és olvasni a diszlexiás gyerekeket az Ugródeszka a Gyermekeknek elnevezésű brit szervezet, amely a Brit Diszlexia Szövetség támogatásával kifejlesztett egy olyan módszert, aminek a segítségével a diszlexiás gyerekek később a normál osztályokban is boldogulnak. A módszert már számos iskolában alkalmazzák Manchesterben és Londonban, de a siker hatására kiterjesztenék más iskolákba is, a tervek szerint a következő tíz évben még tíz városban vezetnék be.

Nagy-Britanniában több mint 300 ezer diszlexiás gyerek él. Közülük 120 ezren azért szakították meg általános iskolai tanulmányaikat, mert az írás-olvasási nehézségek miatt nem tudták teljesíteni a követelményeket. A tanárok 77 százaléka ugyanakkor egy felmérés szerint úgy érzi, nincsenek kellően felkészítve a diszlexiás gyerekek oktatására.

Az új módszer szerint amint észreveszik egy gyereknél, hogy olvasási problémái vannak - ez általában az első és a harmadik év közé tehető -, a program alapján azonnal, személyre szabottan kezdenek foglalkozni a gyerekkel az iskola mellett. A tanítás során rengeteg játékot használnak, hogy minél jobban megszerettessék a tanulást a gyerekekkel. Például használnak kártyákat, amiken állatok képei vannak, amiket össze kell párosítani az állatneveket tartalmazó kártyákkal. A gyerekeket ha a sorozatos kudarcok után, amik a normál iskolában érték, sikerélmény éri, egyre nagyobb kedvvel tanulnak.

Általában 70 különóra alatt tudják felzárkóztatni a gyerekeket, akikkel általában heti két órát foglalkoznak a szervezet munkatársai. A foglalkozások végén a gyerekek jól elboldogulnak a normál iskolában is.