Elmeszelték Csehországot a roma gyerekek diszkriminálásáért

Vágólapra másolva!
Mérföldkőnek tekinthető győzelmet ünnepeltek kedden éjszaka az európai roma aktivisták, miután a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága faji diszkriminációért elítélte Csehországot. Az ítélet szerint a cseh állam jogsértően küldte a roma származású gyerekeket kisegítő iskolákba.
Vágólapra másolva!

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint Csehország megsértette a roma gyerekek jogait azzal, hogy nem engedte a rendes állami iskolákban tanulni, hanem felzárkóztató iskolák látogatására kényszerítette őket. A kilenc éve húzódó perben a bíróság 18 csehországi roma gyerek ügyét vizsgálta meg, akiknek szülei elfogadhatatlannak tartották, hogy gyermekeik nem látogathatják a rendes állami iskolákat.

A strasbourgi bírák 13-4 arányban úgy találták, hogy az időközben módosított cseh törvények megsértették az emberi jogok európai egyezményét. A bíróság ugyanakkor megjegyezte, hogy Csehország "messze nincs egyedül", több más ország sem biztosít megfelelő oktatást a roma gyerekeknek. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerdán teszi közzé a szlovákiai diszkriminatív gyakorlatról szóló tanulmányát.

A Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottság a strasbourgi per során azt mondta, hogy a roma gyerekek "jelentősen túlreprezentáltak" a közép-európai speciális iskolákban, illetve azt, hogy "a roma gyerekeket szinte automatikusan küldték a szellemileg retardáltak kisegítő iskoláiba".

A roma és emberjogi aktivisták bizonyítékokat mutattak be, hogy az ostravai régióban a roma gyerekek több mint a felét küldték ilyen iskolákba. Egy roma gyereknél 27-szer nagyobb eséllyel tagadják meg, hogy normális iskolába járjon, mint egy nem románál. A kisegítő iskolákban tanulók több mint fele volt roma.

Csehország 3 éve szüntette meg a kisegítő iskolákat, de a roma szervezetek szerint most sem indulnak egyenlő esélyekkel az oktatásban. A bíróság szimbolikusan gyerekenként 4 ezer euróra (1 millió forint) és 10 ezer euró perköltség megfizetésére kötelezte a cseh államot, a döntés igazi jelentősége azonban a precedensben rejlik.