Hamarosan ledobja az egyenruhát Musarraf

Vágólapra másolva!
Hamarosan lemond a pakisztáni hadsereg parancsnoki posztjáról Pervez Musarraf, ha a legfelsőbb bíróság jogosnak ismeri el október eleji elnökké történt újraválasztását. Az elnök által november elején átalakított testület várhatóan kedvére tesz majd.
Vágólapra másolva!

Még december előtt lemondhat a hadsereg főparancsnoki posztjáról Pervez Musarraf, pakisztáni elnök. Ezt a pakisztáni legfőbb ügyész közölte csütörtökön. Musarraf csak azt kéri, hogy cserébe a legfelsőbb bíróság tekintse érvényesnek újabb elnöki mandátumát.

Az elnök jelenleg tanácsadóival egyeztet az új, ügyvivő kormány összetételéről, amely a januárban várható általános választásokig látná el feladatát. Pakisztánban csütörtökön jár le az országgyűlés mandátuma, Musarraf elnöki mandátumát ugyanakkor a november elején bevezetett rendkívüli állapottal meghosszabbította.

A BBC szerint a pakisztáni elnök új, az októberi elnökválasztáson megszerzett mandátumát meg fogja erősíteni a legfőbb bíróság, amelynek számos tagját lecserélte Musarraf, amikor november 3-án bevezette a rendkívüli állapotot. Az új felállású testület hamarosan a rendkívüli állapottal kapcsolatban is dönt.

Musarrafot ugyan a parlament két házából és négy tartományi gyűlésből álló elektori testület október elején újra elnökké választotta, ám ellenfelei kezdeményezték ennek semmissé tételét a legfelsőbb bíróságon. A novemberi puccs egyik oka is volt, hogy a testület nagy valószínűséggel helyt adott volna a kezdeményezésnek. Korábban ugyanis már kimondta: nem lehet egy személy az elnök és a hadsereg parancsnoka, ám Musarraf vonakodott lemondani utóbbi posztjáról.

Eközben legfőbb ellenfele, az egykori pakisztáni kormányfő, Benazir Bhutto azon ügyködik, hogy szövetségbe tömörítse a pakisztáni ellenzéket Musarraffal szemben.