Indulása előtt kudarc lehet a darfúri békemisszió

Vágólapra másolva!
Hat hét múlva kellene Darfúrba telepíteni a 26 ezres ENSZ békefenntartó erő első egységeit, de a misszió már azelőtt kudarcba fulladhat, hogy elkezdődött volna - figyelmeztetett az ENSZ. Az ENSZ és az Afrikai Unió közös missziójához nincs elegendő helikopter és kamion, és Szudán is kifogásokat emelt a nem afrikai országokból származó katonák ellen. A nyugati országok azért nem biztosították a kért eszközöket, mert a BBC szerint aggódnak a békefenntartók vezetőségének összetétele miatt.
Vágólapra másolva!

Még el sem indult, máris kétséges, hogy sikerül-e összehozni az ENSZ és az Afrikai Unió (AU) közös békefenntartó misszióját Szudán háború és etnikai tisztogatás sújtotta darfúri régiójában. Jean-Marie Guehenno, az ENSZ békefenntartó részlegének vezetője azt mondta, hogy 6 támadó-, és 18 szállítóhelikopterre lenne szükségük, illetve kamionokra, hogy hat hét múlva megkezdődhessen a 26 ezer fős erő telepítése.

Szudán akadékoskodik a misszió összetételével kapcsolatban. Azt akarja, hogy a békefenntartók döntő többsége afrikai legyen, és elégedetlen, hogy thaiföldi, nepáli és norvég katonákkal egészítették ki az erőt. Az ENSZ azt mondja, hogy a békefenntartók háromnegyede lesz afrikai, mert sok afrikai ország hadserege nem alkalmas a feladatra. Kartúm szerint azonban van elegendő afrikai katona. A megállapodás értelmében a kéksisakosokat afrikaiak vezetik majd.

Éppen ez az ami aggasztja a nyugati országokat, és ezért eddig vonakodtak biztosítani a kért helikoptereket és más eszközöket. "Ha ezeket a problémákat nem sikerül megoldani, a misszió nem lesz képes 2008-tól megfelelni a világ elvárásainak, és kudarcba fulladhat" - mondta Guehenno. "Ez nagyon szomorú, de sokat elmond a Darfúr iránti elkötelezettség hiányáról" - tette hozzá.

Darfúrban négy évig tartott a kartúmi kormány és a vele szövetséges dzsandzsavíd arab milíciák vérengzése a fekete lakosság körében. Ezt a vádat - amelyet az Egyesült Államok népirtásnak minősített - a szudáni kormány tagadja. Az Afrikai Unió békefenntartói 2004 óta az országban vannak, jelenleg 7 ezer katonával. Ez azonban nem volt hatékony, így az ENSZ Biztonsági Tanácsa júliusban egy 26 ezer fős ENSZ-AU erő létrehozásáról döntött.