Megöltek egy bevándorlót a kanadai rendőrök

Vágólapra másolva!
Megöltek a rendőrök egy lengyel bevándorlót a kanadai repülőtéren Taser-pisztollyal (elektromos sokkoló fegyver). A bevándorló utolsó pillanatairól videofelvétel készült.
Vágólapra másolva!

A 40 éves lengyel Robert Dziekanskit még október 14-én tartóztatták le a vancouveri repülőtéren - számolt be a BBC. A lengyel építőmunkás azért akart Kanadába költözni, hogy csatlakozhasson a British Colombián élő édesanyjához. Az angolul nem beszélő férfit a repülőtéren lőtték meg a rendőrök Taser-pisztollyal. Dziekanski még a helyszínen meghalt, ügyében nyomozás folyik. A tragédia után újra fellángolt a vita a Taser-pisztoly használatáról, mivel 2003 óta 18 embert öltek meg ilyen fegyverrel.

Sikolyok

A lengyel bevándorló utolsó pillanatairól egy 15 éves kanadai fiú készített videofelvételt. Az első képek még a rendőrség megérkezése előtt készültek, ezeken a férfi a vámterületen van, nagyon feldúlt, erősen izzadt, és nehezen kapott levegőt, a repülőtéri biztonságiak és az utasok kintről figyelték. Dziekanski egyszer csak felkapott egy laptopot, földhöz vágta, majd egy kis asztalt vágott az üvegfalhoz. Ezután négy rendőr sétált be a képbe, Dziekanski hátat fordított nekik, majd úgy tűnt, hogy magához vett egy tűzőgépet. Néhány másodperc múlva megpróbálták Taser-pisztollyal elkábítani, a férfi üvöltve és rázkódva zuhant a földre. Ezután még egyszer meglőtték, majd a rendőrök a földre szorították. Ezután azt kiabálták, hogy "vörös kód", ami azt jelenti, hogy azonnal hívni kell az orvost. De ez már hiába volt, a lengyel bevándorló férfi meghalt. A boncolás során nem találtak sem alkoholt, sem drogot a szervezetében, ugyanakkor nem adtak magyarázatot arra, hogy mi okozhatta a férfi halálát.