A napfénybe menekülnek Angliából a britek

Vágólapra másolva!
Miközben közel 600 ezren költöztek tavaly Nagy-Britanniába, a britek rekordszámban menekültek a nyirkos és drága szigetországból a napfénybe és az olcsóbb, jobb minőségű életbe. A statisztikai adatok szerint naponta 600 brit költözik tartósan külföldre, elsősorban munkavállalás céljából, de sokan egyszerűen azért, mert jobb életre vágynak. A leggyakoribb célországnak Ausztrália, Spanyolország, Franciaország számít, de az Egyesült Államok és Új-Zéland is népszerű.
Vágólapra másolva!

Bár gyakran úgy tűnik, hogy Kelet-Európából mindenki Nagy-Britanniába költözik, a bevándorlók által elözönlött szigetország rémképe statisztikailag nem feltétlenül igaz. Tény, hogy tavaly 591 ezer ember telepedett le az országban, de az Egyesült Királyság lakossága csak 191 ezerrel nőtt.

Naponta ugyanis átlagban 600 brit költözik külföldre. Többségük napfényre vágyik, így elsősorban Ausztráliát, Spanyolországot, Franciaországot választják új otthonuknak, de az Egyesült Államok és Új-Zéland is kedvelt - írja a The Independent.

A 25 éves Sarah Ormerod tavaly költözött Dél-Londonból Nizzába. Példája jól mutatja, mi motivál sok britet a költözésre. "Minden várakozásomnál jobbnak bizonyult a döntés: a szakmai szempontokon túl a hétvégéket a tengerparton tölthetem a lepusztult Dél-London helyett" - mondta Ormerod.

"Azért a pénzért, amiért Londonban egy külvárosi szobát tudtam bérelni, itt egy szép, tengerparti lakásom van. Bár eltartott egy ideig, amíg elhitték, hogy nem minden brit kövér és alkoholista, de mindenki nagyon kedves és befogadó volt" - tette hozzá.

Franciaországba azonban csak 40 ezer brit - egy nagyobb kisváros - költözött 2006-ban, Spanyolországba 56 ezren. Ausztrália viszont messze viszi a pálmát: 100 ezer brit költözött egykori gyarmatukra (amelynek államfője ma is II. Erzsébet brit királynő).

Matt Brown és felesége az ausztráliai Brisbane-ben telepedett le, és annyira megkedvelték a napsütést és a meleget, hogy nem is akarnak visszamenni. "A munka-magánélet egyensúlya sokkal jobb itt, mint Angliában, az emberek azért dolgoznak, hogy éljenek és nem fordítva" - magyarázta Brown.

A tavaly elvándorolt 400 ezerből közel 100 ezren új munkahelyük miatt költöztek, míg 82 ezren még a munkakeresés fázisában voltak. A többiek nyugdíjas éveikre kerestek kellemesebb környezetet, vagy tanulni mentek, esetleg családjaikhoz csatlakoztak. A felmérések szerint többségük pénzügyi okokból távozik. "Egyértelmű, hogy a migráció gazdasági jelenség; az elvándorló britek fele a munka miatt ment" - mondta Danny Sriskandarajah, az Institute for Public Policy Research migrációval foglalkozó részlegének vezetője.