Őrizetbe vették az orosz pénzügyminiszter-helyettest

Vágólapra másolva!
Moszkvában őrizetbe vették Szergej Sztorcsak pénzügyminiszter-helyettest, akit Alekszej Kudrin miniszter jobbkezének tekintenek. Egyelőre nem tudni, mivel vádolják, csak annyit, hogy a politikust egy ellene indított büntetőeljárás során vették őrizetbe.
Vágólapra másolva!

A minisztérium megerősítette az értesülést. A sajtóosztály közölte, hogy a tárca a nyomozó szervektől az őrizetbe vétellel kapcsolatban semmiféle értesítést, papírt nem kapott. Az ITAR-TASZSZ hírügynökség úgy értesült, hogy a pénteki nap folyamán a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) házkutatást tartott Sztorcsak minisztériumi irodájában.

Az őrizetbe vételre kalandos körülmények között derült fény: a minisztérium küldöttsége úton van Dél-Afrikába, egy nemzetközi tanácskozásra, s a gép leszállt Líbiában, ahol Sztorcsaknak tárgyalásokat kellett volna folytatnia. Erre azonban nem került sor, mert kiderült, hogy Sztorcsak nincs a gépen.

2004 decemberében letartóztatták Gyenyisz Mihajlovot, Sztorcsak egyik helyettesét, aki államtitoknak minősülő gazdasági információkat tartalmazó iratokat adott át vállalkozóknak, s ezért kapott egy luxusautót. Később tíz év szabadságvesztésre ítélték, majd a büntetést 5 évre mérsékelték.

Sztorcsak igen jelentős pénzügyi döntések részese volt, a minisztériumban ő felügyelte a G8 csoport szentpétervári csúcstalálkozójának előkészítését. A pénzügyminisztériumba 1994-ben került, a hitelek és nemzetközi adósságok osztályára. 1998-tól a Vnyesekonombank alelnöke volt hat éven át, majd visszament a minisztériumba, a nemzetközi pénzügyi kapcsolatok osztályára, s 2005-ben nevezték ki miniszterhelyettessé.

Sztorcsaknak része volt a Párizsi Klubbal szemben fennálló szovjet adósság törlesztésében, és ő jelentette be a napokban, hogy Oroszország ki akarja fizetni adósságait a Világbanknak is. Ő volt az, aki javasolta, hogy írják le több afrikai ország adósságát.