Volt gerillavezér pártja vezet a koszovói választásokon

Vágólapra másolva!
Az első részeredmények szerint Hasim Thaqi volt gerillavezér pártja vezet a koszovói választásokon. A második helyen Thaqi legnagyobb ellenfele a néhai Ibrahim Rugova elnök örökségét ápoló Koszovói Demokratikus Szövetség áll. A választási rendszer bonyolultsága miatt hivatalos eredmény csak napok múlva várható.
Vágólapra másolva!

A várakozásoknak megfelelően Hasim Thaqi gerillavezérből lett koszovói albán politikus ellenzéki Koszovói Demokratikus Pártja (PDK) vezet az első, nem hivatalos részeredmények szerint a szombaton rendezett koszovói választásokon. Támogatóinak nagygyűlésén Thaqi máris győztesnek nyilvánította pártját.

A Működő Demokrácia elnevezésű nem kormányzati szervezet a szavazatok mintegy 10 százalékának megszámlálása alapján Pristinában közölte, hogy Thaqi pártja 35 százalékkal áll az élen a Fatmir Sejdiu elnök vezette Koszovói Demokratikus Szövetség (LDK) előtt, melyre a szavazók 23 százaléka voksolt.

Harmadik helyen áll 8 százalékkal Bexhet Pacolli üzletember Szövetség az Új Koszovóért (AKR) nevű pártja, őt követi az ugyancsak volt gerillavezér, a hágai Nemzetközi Törvényszék által vád alá helyezett volt kormányfő, Ramus Haradinaj Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) nevű formációja.

A hivatalosan Szerbiához tartozó, de az ENSZ igazgatása alatt álló Koszovóban mintegy másfél millió szavazásra jogosult adhatta le a voksát, hogy megválassza a 120 tagú parlament képviselőt, a polgármestereket és a helyhatóságok tagjait. A választások lebonyolításáért felelős nemzetközi megbízottak szerint a szombat esti urnazárás után két-három nappal születhet meg az előzetes eredmény, amely többszöri ellenőrzés után a hónap végére válik majd véglegessé.

A megmérettetésben részt vevő 25 választási listából 14 a nemzeti kisebbségeket képviselő pártoké. A 11 albán párt közül előzetes felmérések szerint hatnak van esélye bekerülni a parlamentbe, és a küzdelem alapvetően az eddigi kormánypárt, a néhai Ibrahim Rugova elnök örökségét ápoló LDK, és a Hasim Thaqi által vezetett PDK között dől el.