Antifasiszták csaptak össze rendőrökkel Barcelonában

Vágólapra másolva!
Tüntetők csaptak össze a rendőrökkel Barcelonában egy antifasiszta megmozduláson. A demonstrálók egy fiúra emlékeztek, aki egy szélsőjobboldali  fiatalok és antifasiszták közti összecsapásban halt meg múlt vasárnap. Madrid közelében a Franco-rendszer hívei gyűltek össze, hogy utoljára még megelmlékezzenek a volt diktátorról, akinek dicsőítését nemrég betiltották.
Vágólapra másolva!

Tíz rendőr megsérült, hét tüntetőt őrizetbe vettek a hatóságok szombaton Barcelonában egy antifasiszta tüntetés során, melyet egy 16 éves fiú november 11-i meggyilkolásának emlékére tartottak. A múlt vasárnapi gyilkosság Madridban történt, ahol szélsőjobboldali fiatalok Francisco Franco tábornokra emlékeztek, és eközben összetűztek antifasiszta csoportokkal.

A katalán fővárosban rendezett szombati emlékező megmozduláson mintegy ezren vettek részt, közülük néhányan garázdálkodni kezdtek, szemétládákat gyújtottak fel, kövekkel, üvegekkel dobálták a rendőröket. Antifasiszta tüntetéseket rendeztek szombaton Madridban, Zaragozában és Valladolidban is.

A Madridtól 60 kilométerre délre fekvő Elesettek Völgyében (Valle de los Caidos) viszont a Franco-rezsim több száz híve gyűlt ossze, hogy még egyszer, utoljára nyilvánosan megemlékezzen a tábornokról, aki 1975. november 20-án hunyt el. Az ilyen gyűlésekre többé nem lesz lehetőség, miután a spanyol parlament október 31-én törvényt fogadott el az 1936-39-es polgárháború és a Franco-diktatúra áldozatainak rehabilitálásáról. A jogszabály egyúttal megtiltja Franco dicsőítését.