Vágólapra másolva!
Silvio Berlusconi, az olasz ellenzék vezére vasárnap Milánóban bejelentette, hogy új pártot hoz létre, amelynek neve Olasz Néppárt a Szabadságjogokért lesz, és abba beleolvad jelenlegi pártja, a Hajrá, Olaszország (Forza Italia).
Vágólapra másolva!

"Minden olasz akarja ezt a pártot" - jelentette ki az ellenzék vezére egy rögtönzött sajtóértekezleten a város egyik központi terén, és arra hivatkozott, hogy a vasárnap véget ért háromnapos, Romano Prodi miniszterelnök és kormánya elleni nagy, országos mozgósítás során a Forza Italiának több mint hétmillió aláírást sikerült összegyűjtenie előre hozott törvényhozási választások érdekében.

Mint mondta, az új párt, amelyet hétfőn fog hivatalosan bemutatni, "az olasz politika élharcosa lesz az elkövetkező évtizedekben", s biztosítani fogja a demokráciát, fejlődést és szabadságot Olaszországban. A következő választások egyébként 2011-ben lennének esedékesek.

Berlusconi sietős bejelentése azt követően hangzott el, hogy a tavalyi választásokon elszenvedett veresége óta először nyílt kihívás érte jobboldali szövetségesei részéről. Gianfranco Fini, a Nemzeti Szövetség vezetője szombaton élesen bírálta a Prodi-ellenes megmozdulást és Berlusconi "megszállottként hajtogatott követelését", hogy a kormány mondjon le, s tartsanak idő előtti választásokat. Fini "eltúlzott propagandával" vádolta meg Berlusconit, amikor pedig az országnak "a jövőre vonatkozó tervre" van szüksége.

"Itt az idő: vagy megmutatja a középjobb, hogy képes egyesülni, megtalálni küldetését, programot kínálni az országnak, vagy elfogadjuk, hogy a koalíció többé nem létezik, és mindenki megy tovább a maga útján" - írta Fini a La Repubblica vasárnapi számában megjelent nyilatkozatában.