Kilencven holttestet találtak az ukrán bányában

Vágólapra másolva!
Eddig kilencven holttestet találtak a kelet-ukrajnai donyecki Zaszjagyko szénbányában a vasárnap történt sújtólégrobbanás után. A független Ukrajna legsúlyosabb bányaszerencsétlensége áldozatai tiszteletére kedden országos gyásznapot tartottak.
Vágólapra másolva!

A megyei önkormányzati hivatal keddi közlése szerint eddig kilencven holttestet találtak, további hat bányász sorsa "ismeretlen". Nyolcvannyolc holttestet hoztak fel eddig a felszínre és hatvanöt áldozatot azonosítottak kedd estig.

Az első temetéseket - huszonkilenc bányászét - kedden tartották. Tíz bányászt a bánya közelében helyeztek végső nyugalomra Szerhij Tulub szénipari miniszter jelenlétében. Kedden az egész országban félárbocra eresztették a lobogókat. Harmincegy bányászt kórházban ápolnak, egyikük állapota igen súlyos.

Az ország egyik legnagyobb szénbányavállalatában vasárnap hajnalban történt a sújtólégrobbanás fúrási munkák közben, több mint 1000 méteres mélységben.

A mostani szerencsétlenség áldozatainak száma meghaladta a független Ukrajna eddigi legsúlyosabb bányabalesetének tartott katasztrófáét: 2000 márciusában a Luhanszk megyei Barakov bányában 80 bányász vesztette életét sújtólégrobbanásban.

Az áldozatok száma tovább nőhet: kevés az esély arra, hogy életben találják az eltűnt bányászokat. Ennek ellenére a mentőcsapatok folytatták a munkát a felkutatásukra.