Rámenősködnek a lengyelek Amerikával

Vágólapra másolva!
Új feltételt szabott a frissen hivatalba lépett lengyel kormány Washingtonnak a már eddig is nagy vitákat kiváltó rakétavédelmi rendszer telepítésének engedélyezéséhez. Az új lengyel vezetés ezzel is bizonyítja, változtatni akar elődje külpolitikai irányán, és inkább Európa felé fordul.
Vágólapra másolva!

A múlt pénteken hivatalba lépett új lengyel kormány vezető pártja, a Polgári Platform már a választási kampány során jelezte, rámenősebb politikát fog folytatni az Egyesült Államokkal szemben elődjéhez képest. Ennek már most tanújelét adta, Bogdan Klich védelmi miniszter ugyanis közölte, csak új feltételek teljesülése esetén járulnak hozzá, hogy Washington rakétavédelmi rendszerének egy részét Lengyelországba telepítse - írja a The Financial Times brit napilap.

A lengyelek azt szeretnék, ha egy légvédelmi bázist is létesítenének az amerikaiak az országban. Az új feltételt azzal indokolják, hogy tartanak tőle, a rakétavédelmi rendszer miatt az ország célponttá válik. Ezért akarnak biztosítékot arra, hogy az Egyesült Államok megvédi a lengyel légteret.

A The Financial Times szerint ezzel az új kéréssel Lengyelország azt kockáztatja, hogy még jobban magára haragítja Oroszországot, amely már eddig is hevesen tiltakozott az ellen, hogy az amerikaiak Kelet-Európába - a másik kiszemelt helyszín Csehország - rakétavédelmi rendszert telepítsenek. Washington azzal érvel, hogy nem Moszkva fenyegetése a cél, hanem az, hogy megfelelően tudjanak védekezni, ha például Irán intézne rakétatámadást.

Az új lengyel kormány által szabott feltétel beleillik a koalíció vezető pártjának irányvonalába. Donald Tusk pártelnök-kormányfő már jelezte, hogy Európa barátabb politikát kíván folytatni, mint az előző vezetés. Tartani kívánják magukat ahhoz az ígérethez is, hogy jövőre kivonják az Irakban állomásozó 900 lengyel katonát, és csak egy kiképző egységet hagynak ott a NATO felügyelete alatt.