Túlbecsülte az AIDS-esek számát az ENSZ

Vágólapra másolva!
Számos bírálat érte az ENSZ-t, mert kiderült: rosszul becsülték meg az AIDS-betegek és HIV-fertőzöttek számát. Míg tavaly azt publikálták, hogy 39,5 millió AIDS-beteg és HIV-fertőzött van, mára kiderült, hogy 6 millióval kevesebb. A szervezet ezt azzal magyarázta, hogy most érkeztek pontosabb adatok egyes országokból.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi adatok szerint világszerte 33,2 millió AIDS-beteg vagy HIV-fertőzött ember van, míg korábban 6 millióval többre becsülte számukat a nemzetközi szervezet. Az ENSZ-t emiatt számos bírálat érte. A szervezet ugyanakkor azzal védekezik, hogy az után tudták pontosítani adataikat, miután Indiából megbízhatóbb információk érkeztek. Angola, Kenya, Mozambik, Nigéria és Zimbabwe szintén pontosította adatait, ez szintén a fertőzöttek számának csökkenéséhez vezetett - írta a The Guardian.

A kisebb számmal sem lehetünk ugyanakkor elégedettek - mondta Kevin de Cock, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) AIDS-szel foglalkozó részlegének vezetője. Hozzátette: a kisebb számtól a lényeg nem változott: a 33,2 millió fertőzött vagy beteg embernek kezelés kell, ha nem most, akkor a jövőben.

Paul De Lay, az ENSZ AIDS-szel foglalkozó részlegének vezetője arra figyelmeztetett, hogy tavaly 2,5 millióval több új HIV-fertőzöttet regisztráltak, a betegek közül pedig 2,1 millióan haltak meg. Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Németországban és Ugandában - ahol egyszer már sikerült visszaszorítani az újonnan megfertőzöttek számát - ismét nőtt a számuk.

Afrikában pedig, ahol jelenleg 1,5 millióan élnek gyógyszereken, az ENSZ jelentése szerint nem tudják csökkenteni az AIDS-betegek számát, mivel még mindig nagyon magas azoknak az aránya, akiknek gyógyszerre lenne szükségük, de az nem jut el hozzájuk. Nem változtak ugyanakkor a szokások sem, a legtöbb afrikai országban ma is elfogadott, hogy valakinek számos szexuális partnere legyen.