Meghosszabbították az EUFOR boszniai mandátumát

Vágólapra másolva!
Egy évvel meghosszabbította az ENSZ Biztonsági Tanácsa az EUFOR, az európai békefenntartó erő boszniai mandátumát szerdán (helyi idő szerint) egyhangúlag elfogadott határozatában.
Vágólapra másolva!

A testület egyúttal bírálattal illette a boszniai kormányt, amiért az csak korlátozott előrelépést ért el a daytoni békemegállapodás megvalósításában. A határozat szerint a boszniai helyzet továbbra is fenyegetést jelent a térség békéjére és stabilitására nézve, és nem értek el kielégítő előrehaladást az európai struktúrákba történő integrációban.

A BT ezenkívül felszólította az összes boszniai felet, hogy működjenek együtt az egykori Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszékkel.

Az EUFOR 2004-ben váltotta fel a NATO boszniai békefenntartó erőit (SFOR). A stabilizációs erők feladatait az 1992-1995-ös boszniai háborút lezáró daytoni békemegállapodásban fektették le. A boszniai háborúban 200 ezer embert öltek meg, és több mint 2 millióan menekültek el a volt jugoszláv tagköztársaságból.

A BT tagjai a határozatban teljes támogatásukról biztosították a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottját, Miroslav Lajcákot.