Meghosszabbították az EUFOR boszniai mandátumát

2007.11.22. 1:29

Egy évvel meghosszabbította az ENSZ Biztonsági Tanácsa az EUFOR, az európai békefenntartó erő boszniai mandátumát szerdán (helyi idő szerint) egyhangúlag elfogadott határozatában.

A testület egyúttal bírálattal illette a boszniai kormányt, amiért az csak korlátozott előrelépést ért el a daytoni békemegállapodás megvalósításában. A határozat szerint a boszniai helyzet továbbra is fenyegetést jelent a térség békéjére és stabilitására nézve, és nem értek el kielégítő előrehaladást az európai struktúrákba történő integrációban.

A BT ezenkívül felszólította az összes boszniai felet, hogy működjenek együtt az egykori Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszékkel.

Az EUFOR 2004-ben váltotta fel a NATO boszniai békefenntartó erőit (SFOR). A stabilizációs erők feladatait az 1992-1995-ös boszniai háborút lezáró daytoni békemegállapodásban fektették le. A boszniai háborúban 200 ezer embert öltek meg, és több mint 2 millióan menekültek el a volt jugoszláv tagköztársaságból.

A BT tagjai a határozatban teljes támogatásukról biztosították a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottját, Miroslav Lajcákot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK