Egymillióval nőtt a kokainozók száma idén

Vágólapra másolva!
Egy év alatt egymillióval nőtt az európai kokainhasználók száma - derül ki egy friss kábítószerügyi jelentésből. A Kábítószer- és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelő Központ szerint a kokain lett a cannabis után a második legnépszerűbb drog a kontinensen, Magyarország pedig a szintetikus drogok fogyasztásában az európai élbolyban van.
Vágólapra másolva!

Egymillióval nőtt a becsült kokainhasználók száma Európában egy év alatt, ezzel párhuzamosan azonban összességében az intravénás kábítószer-használat csökken - derül ki a Kábítószer- és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelő Központ (EMCDDA) 2007-es jelentéséből

Az országok közötti nagy különbségek ellenére az új adatok azt erősítik meg, hogy a kokain Európa vezető serkentőszerévé lépett elő, a használat gyakoriságát tekintve a második helyen áll a cannabis után - megelőzve az ecstasyt és az amfetaminokat - olvasható az EU-tagállamokat, valamint Norvégiát és Törökországot vizsgáló jelentésben.

Több drogozó vagy csak pontosabb adatok

Az EMCDDA becslései szerint körülbelül 12 millió európai próbálta már életében a kokaint. A tavalyi jelentés még 3,5 millió rendszeres kokainhasználóról szól, mára ez 4,5 millióra emelkedett. A legtöbben Spanyolországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban vannak.

Wolfgang Götz, az EMCDDA igazgatója az MTI-nek elmondta: két oka lehet a romló statisztikának. Az egyik, hogy pontosabb adatokat kap a központ a tagországoktól, a másik, hogy valóban számottevően növekszik a fogyasztás. A szakértők szerint a robbanást nagyban segíti, hogy a kokain ára csökkent az európai piacon.

Szintetikus élbolyban a magyarok

Míg a kokainhasználat emelkedik, a legnépszerőbb európai drog, a kannabis használatának növekedése hosszú idő után megállt Európában. Ezzel szemben Magyarországon egyre többen élnek a marihuánával. A jelentés szerint azonban az emelkedés csak kismértékű és az ország még így is a középmezőnybe tartozik. A kannabiszt az Európai Unió felnőtt lakosságának közel egynegyede próbálta már élete során, tavaly körülbelül 23 millió ember élt vele. A kannabiszfogyasztás ugyanakkor jelentősen megnőtt a 15 éven aluliak körében. A jelentés szerint az élen a brit gyerekek állnak, akik közül minden hetedik már 13 éves kora előtt kipróbálta a kannabiszt.

A szintetikus drogok közül az ecstasyt 9,5 millió, az amfetaminokat 11 millió európai felnőtt használja a jelentés szerint. Magyarország mindkét drogfajta esetében az első öt országba tartozik a használatot tekintve. Az amfetamin esetében a lettek, a norvégok, a britek és az észtek előzik meg a magyarokat. Ecstasyból pedig az Egyesült Királyságban, Észtországban és Csehországban fogyasztanak többet, mint itthon.

36 milliárd euró a megelőzésre

A kábítószerügyi központ jelentése szerint továbbra is problémát okoz a HIV terjedése az intravénás droghasználók között. Az EMCDDA adatai szerint 2005-ben 3500 új fertőzést regisztráltak az injekciós tűt használó kábítószeresek körében. A HIV-nél gyakrabban fordul elő ebben a csoportban a hepatitis C vírus, nagyjából egymillió ilyen fertőzöttről tudnak.

Az európai kábítószerügyi központ adatai szerint 2005-ben Magyarország összesen több mint 40 millió eurót költött a kábítószerügy kezelésére, ami a GDP 0,05 százaléka. Az arány hasonló Belgium esetében, ám Hollandia GDP-je 0,43, Svédország pedig GDP-je 0,46 százalékát költötte hasonló célokra. A tagállamok összesen 36 milliárd eurót fordítottak a drogproblémák kezelésére a vizsgált időszakban.

A jelentés bemutóján Giusto Catania, az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának alelnöke kijelentette: az európai drogstratégia elbukott, mert a droghasználat folyamatosan növekszik. Carel Edwards, az Európai Bizottság Kábítószerügyi Osztályának vezetője ezzel szemben közölte, még ha sokat kell is fejleszteni az európai modellen, mégis sokkal jobb a helyzet, mint sok más hasonló helyen a világban.