Jóváhagyták a bírók Musarraf elnökségét

Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően a Pervez Musarraf elnök által átalakított pakisztáni legfelsőbb bíróság elutasította az elnök újraválasztása elleni, utolsó kifogást is. Cserébe a tábornok-elnök azt ígérte, lemond hadseregparancsnoki posztjáról.
Vágólapra másolva!

A pakisztáni legfelsőbb bíróság Pervez Musarraf tábornok-elnök javára döntött csütörtökön, az államfő újraválasztása ellen benyújtott, utolsó kifogás ügyében is. A döntés megnyitja az utat az előtt, hogy Musarraf - ígéretének megfelelően - megváljon hadsereg-parancsnoki tisztétől, és polgári elnökként maradjon a dél-ázsiai ország vezetője.

Musarrafot ugyan októberben a parlament két házából és négy tartományi gyűlésből álló elektori testület elnökké választotta, ám ez ellen többen is panaszt nyújtottak be a legfelsőbb bíróságon.

Az elnök novemberben rendkívüli állapotot vezetett be, hivatalosan a muszlim szélsőséges veszély miatt, ám valójában azért, hogy megelőzze a legfelsőbb bíróság várható ítéletét, amelyben a testület nagy valószínűséggel semmissé tette volna megválasztását. Korábban ugyanis már kimondta: nem lehet egy személy az elnök és a hadsereg parancsnoka, ám Musarraf vonakodott lemondani utóbbi posztjáról.

Musarraf tábornok 1999-ben jutott hatalomra, puccsal. Az elnök mindeddig az Egyesült Államok támogatását élvezte az Afganisztán elleni háborúban nyújtott segítségéért cserébe. Egy hete azonban azt üzenték, hogy "Washington kész alternatív vezetőt támogatni", ha Musarraf nem adja fel a hadsereg-főparancsnoki tisztségét, nem biztosítja a választásokat és a sajtó szabadságát, illetve nem engedi szabadon a politikai foglyokat.