Megvádolták Oroszországot a Litvinyenko-ügyben

Vágólapra másolva!
Az Európai Emberi Jogi Bíróságon vádolta meg bűnrészességgel az orosz államot a megyilkolt titkos ügynök, Alekszandr Litvinyenko özvegye. A vád érvelése szerint a Litvinyenkót megmérgező polónium-izotóp egy olyan üzemben készült, ami az orosz állam felügyelete alatt áll.
Vágólapra másolva!

Az Európai Emberi Jogi Bíróság elé terjesztették Alekszandr Litvinyenko özvegyének jogi képviselői az éppen egy éve Londonban megölt egykori orosz titkos ügynök gyilkossági ügyét, kérve annak megállapítását, hogy az orosz állam bűnrészesként vétett az élethez fűződő alapjog ellen.

Az ügyet felkaroló brit jogtanácsos elmondta: az orosz állam aktív vagy hallgatólagos bűnrészességének vélelmezéséhez az a jelentés szolgál bizonyítékként, amelyet a szakértői véleményezésre felkért vezető brit atomfizikus készített, és amelyet csatoltak a keresethez.

A szakember arra a következtetésre jutott, hogy a volt orosz állambiztonsági tiszt megöléséhez használt polónium 210-es izotóp "igen nagy valószínűséggel" az Oroszországban található, Avangard nevű nukleáris üzemből származott, amely az orosz állam ellenőrzése alatt áll - mondta a jogi képviselő.

Ezért "szinte bizonyos", hogy az orosz kormánynak "szerepe volt" a Litvinyenko megöléséhez használt polónium kiszolgáltatásában - idézte szó szerint az európai bírósághoz benyújtott szakértői jelentést a brit ügyvéd.

Litvinyekót, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) Londonba dezertált volt alezredesét tavaly novemberben ölték meg a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-essel. Nagy-Britanniában Litvinyenko egy volt ügynöktársát, Andrej Lugovojt vádolják hivatalosan a gyilkosság elkövetésével, az ő kiadatását azonban az orosz kormány megtagadta.