Turistahajó kapott léket az Antarktisznál

Vágólapra másolva!
Jégtömbnek ütközött egy személyszállító hajó az antarktiszi vizeken. A száz utast és a személyzetet sikeresen avakuálták a léket kapott hajóról. A turistákat szállító kutatóhajó a Drake-átjárón akart áthaladni.
Vágólapra másolva!

Több mint 150 személyt, turistákat és személyzetet kellett kimenteni az Explorer nevű hajóról az Antarktisz partjainál fekvő György király-szigetnél. Susan Hayes, a hajótulajdonos Gap Adventures képviselője a BBC-nek azt mondta, az Explorer közép-európai idő szerint péntek reggel jégtömbnek ütközött, amitől repedés keletkezett a hajótesten.

A száz, zömében brit, kanadai és amerikai utast és az 54 főnyi legénységet mentőcsónakokba szállították, majd felvette őket egy közelben tartózkodó hajó. A kapitány és az első tiszt a fedélzeten maradtak, és a szivattyúk segítségével a felszínen tartották a hajót.

A 2400 tonnás, 75 méter hosszú Explorert 1969-ben gyártották Finnországban, ez volt az első rendelésre készült expedíciós hajó. 1984-ben ez volt az első utasszállító, amely behajózott az északnyugati átjáróba. Legutóbbi, 19 naposra tervezett útjára november 11-én indult el, a cél az volt, hogy áthaladjon a Drake-átjárón.