Börtönre ítélték a tüntető Kaszparovot

Vágólapra másolva!
A rohamrendőrség szétoszlatott szombaton egy engedély nélküli ellenzéki tüntetést Moszkvában. A megmozdulás irányítói között Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnokot is előállították: őt a bíróság még aznap 5 nap börtönre ítélte.
Vágólapra másolva!

Engedély nélkül tüntetett Moszkvában szombaton a Másik Oroszország ellenzéki tömb, ezért az orosz rohamrendőrség feloszlatta a megmozdulást. Több embert, köztük a tüntetés egyik vezetőjét, Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnokot is őrizetbe vették. Kaszparovra még szombaton 5 napos börtönbüntetést szabott ki egy moszkvai bíróság.

"Minden hazugság, ami hallottak" - mondta Kaszparov az ítélet kihirdetése után. "A tanúvallomás ellentmondásos. Egy szó sem igaz belőle" - tette hozzá. Kaszparov ellen az volt a vád, hogy legkevesebb 1500 ember részvételével Vlagyimir Putyin elnök elleni engedély nélküli tüntetést szervezett, kormányellenes jelszavakat skandált és ellenállt az őt őrizetbe vevő rendőröknek. Jurij Kosztanov, Kaszparov ügyvédje szerint a bíróság törvényellenes és megalapozatlan ítéletet hozott, ezért a védelem a döntés ellen fellebbezett.

A választási bizottsághoz tartottak

A hatóságiak akkor támadtak a tüntetőkre, amikor a 2-3 ezer fős tömegből mintegy 150 ember kivált, és a Központi Választási Bizottság székhelye felé akarta venni az útját, hogy ott átadjon egy dokumentumot. Ebben a csoportban volt Kaszparov is, amikor a rendőrök - némi dulakodás után - elfogták és elszállították. A megmozdulást szervező Másik Oroszország elnevezésű ellenzéki koalíció jelöltjeit a bizottság korábban eltiltotta a következő heti választásoktól.

Az engedély nélküli tüntetést egyébként szigorú biztonsági intézkedések kísérték. Az Andrej Szaharov emberjogi harcosról elnevezett széles sugárúton a járdaszélen húzódó alacsony kerítés mögött rohamrácsok, azok mögött 3 méterenként katonák és rendőrök álltak. Nagy létszámban jelentek meg a belügyi erők, s még több civil ruhás, szorgosan fényképező és filmező nyomozó. A sugárút lezárt részére három fémdetektoros kapun lehetett bejutni. A tömegben minden szerveződés saját zászlóit lobogtatta, köztük a fasisztoid nemzeti-bolsevista Limonov hívei fekete zászlókat, amelyeken fehér mezőben fekete sarló és kalapács látható.

A szónokok egy kis teherautó platójáról beszéltek, szerény erősítéssel, de amint megszólaltak, egy közeli építkezésen hirtelen felzúgtak a légkalapácsok, az egyik keresztutcából pedig ellentüntetők erősítői kezdtek harsogni. Külföldi és orosz újságírók a helyszínen elmondták: volt már olyan is, hogy az ellentüntetők nevetőgépet működtettek, csak még az nem fordult elő, hogy ne zavarták volna valami módon a Másik Oroszország megmozdulását.

A tüntetők szerint Putyin visszaél pozíciójával

Ez volt az első alkalom, hogy a Másik Oroszország tüntetésén részt vett a Jobboldali Erők Szövetsége (SZPSZ) parlamenti párt. Az SZPSZ korábban kérte Vlagyimir Putyin államfő törlését a jelölőlistájáról, azzal az indokkal, hogy hivatali pozícióját pártpropagandára használta fel. A Putyin elleni keresetet a bíróság elutasította, s ezt az utolsó fellebbviteli fórum is jóváhagyta szombaton. Borisz Nagyozsgyin, aki az SZPSZ-t képviselte a bíróságon, újságíróknak elmondta: az SZPSZ megszervezte a 96 ezer oroszországi választókörzet közel felében az ellenőrzést, ami szerinte annyit tesz, hogy legfeljebb 3-4 százalékot lehet "szépíteni" az eredményen. A december másodikai szavazáson Putyin támogatónak győzelmére lehet számítani.

Forrás: MTI
Rohamrendőrök léptek közbe

Pénteken este váratlanul házkutatást tartott a rendőrség ott, ahol Garri Kaszparov honlapja készül. A szombatra virradó éjszaka az SZPSZ moszkvai irodáját ismeretlen tettesek 5 centiméteres anyacsavarokkal dobálták meg, több ablakot betörtek, összemázolták a kerítést és baseballütőkkel szétvertek a területet őrző több videokamerát. Nyizsnyij Novgorodban 16 olyan személyt őrizetbe vettek, akik a Másik Oroszország nem engedélyezett tüntetését akarták megtartani.