Bizalmat kapott az új lengyel kormány

Vágólapra másolva!
Bizalmat kapott a lengyel alsóházban szombaton Donald Tusk jobb-közép kormánya. A szejm képviselői 238-204 arányban, két tartózkodás mellett szavaztak az új kabinet mellett, maratoni vitát követően. A lengyel törvények értelmében a parlament egyszerű többséggel szavazhat bizalmat az új kormánynak.
Vágólapra másolva!

Tusk programbeszédében ígéretet tett arra, hogy a következő négy évben visszaviszi Lengyelországot az Európai Unió szívébe, miután az elmúlt két évben a Kaczynski-ikrek konzervatív és nacionalista politikája számos konfliktust eredményezett.

Határozott liberális politikát ígért, amellyel mielőbb elvezeti az országot az euró bevezetéséhez, továbbá azt, hogy 2008-ban kivonja a lengyel egységeket Irakból. A kormány fő célkitűzései közé tartozik megkezdeni az ország elmaradott infrastruktúrájának felzárkóztatását az autópályáktól a széles sávú interneten át a nagysebességű vasútig.

Az október 21-i előre hozott választásokon a Tusk vezette Polgári Platform (PO) nagy fölénnyel előzte meg a Kaczynski-ikrek Jog és Igazságosság Pártját. Ugyanakkor 209 képviselőjével nem szerzett többséget a szejmben, így koalícióra lépett Waldemar Pawlak centrista Parasztpártjával (PSL), ezzel alakult ki a 240 fős kormányzó többség a 460 fős szejmben.