Véres kezű tanárokról ítélkeznek Kambodzsában

Vágólapra másolva!
Hajlott korú, törékeny öregemberek állnak hamarosan nemzetközi bíróság elé Kambodzsában. Szinte mind tanárként kezdte pályafutását. Van köztük, aki fiatalként matekzseni volt, más elsőként írt Shakespeare-ről diplomát kambodzsaiként, vagy épp közgazdaságra okította a középiskolásokat karrierje hajnalán. A '70-es évek közepére azonban egy olyan rezsim vezetőivé váltak, amely felfalta Kambodzsa lakosságának egyharmadát. A majd 30 évet késő perekből talán az is kiderül, miért.
Vágólapra másolva!

Közel harminc évvel a véres rezsim bukása után állhatnak bíróság elé a kambodzsai vörös khmerek egykori vezetői közül azok, akik még életben maradtak. Pol Pot 1979-ben megbukott rémuralma alatt több mint kétmillió embert öltek meg a nacionalizmust és a maoizmust ötvöző rendszer kiszolgálói, akik a gyakorlatba akarták átültetni a maói eszméket. Ennek keretében szinte teljes egészében kiirtották az értelmiséget, a városok lakóit mocsarakba és dzsungelekbe telepítették. A lakosság harminc százaléka hunyt el betegség, éhezés, kínzások és kivégzések következtében.

Az egykori vezetők közül összesen öten állthatnak az ENSZ által támogatott nemzetközi bíróság elé - a kambodzsai hatóságok az ősz folyamán vették őrizetbe a még szabad lábon lévő néhány volt vezetőt. Az első vádlott meghallgatása november 20-án történt, de a per tárgyalása csak jövőre indul az erre az alkalomra épített új bírósági épületben a főváros, Phnompenh peremén.

Az öt őrizetbe vett vörös khmer vezető között van az egyik hírhedt börtön egykori parancsnoka, a volt államfő, a volt külügy- és a szociális miniszter, illetve a rezsim főideológusa. Többük ellen már vádat is emeltek, a vádpontok között szinte mindegyikük esetében ott vannak az emberiesség ellen elkövetett és a háborús bűnök. Kérdés, mennyi ideig húzódnak a perek, és mikor kerül sor ítélethirdetésre. Az egykori vezetők ugyanis mára egytől-egyig agg öregemberek, sokuk egészségi állapota is leromlott.

A perek jelentősége azonban nem elsősorban a majdan kiosztott börtönévekben rejlik, hanem abban, hogy ez az első alkalom, amikor nyilvános bíróság előtt vonják felelősségre a véres rezsim egykori kiszolgálóit, és van remény arra, hogy kiderül: miképp volt képes néhány ember gyakorlatilag haláltáborrá változtatni egy régi, gazdag kulturájú országot. "Ez lesz az első teljesen nyílt meghallghatás, és az emberek láthatják, hogy igazságot tesznek" - idéte a BBC News Robert Petit nemzetközi ügyészt a keddi meghallatás előtt. Korábban erre nem kerütl sor, mivel a bukásuk után évekig gerillagarcot folytató vörös khmerek a '80-as évek elején kiegyeztek a többi kambodzsai politikai erővel, és egyes vezetői még az akkor létrejött koalíciós kormányban is helyet kaptak.

Matekzseniből kínzómester

A kedden elsőként meghallgatott férfi börtönparancsnok volt a rezsim idején. Kaing Guek Eav - másnéven Duch-elvtárs - a legfiatalabb az összes vádlott közül, 66 éves. A BBC beszámolója szerint az egyik leghírhedtebb vörös khmer börtönt, a phnompeni S21-t vagy Tuol Slenget (mérgező fák hegye) vezető Duch nem úgy nézett ki, mint akit emberiesség elleni bűnökkel vádolnak. A fehér rövid újjú inget viselő, barna szandálos, kissé hajlottan járó férfi inkább emlékeztetett egy nyugdíjas tanárra - mint ahogy eredeti foglalkozása is az volt. Gyerekkorában matekzseninek számított, az országban a második legjobb volt matematikából, karrierjét is matematikatanárként kezdte, majd folytatta is a rezsim bukása után. Jó, de lobbanékony tanárnak tartották.

Forrás: EPA

Az idén kezdődött pert megelőzően 8 évig ítélet nélkül tartották fogva a kambodzsai hatóságok - védői erre hivatkozva szabadlábra bocsátását is kérték. Nem ez volt azonban az első alkalom, hogy Duch ítélet nélkül raboskodott: a '60-as években kommunista tevékenység miatt tartóztatta le és kínozta meg Norodom Sihanouk király rendőrsége. A kiszabadulásakor, 1970-ben végleg a vörös khmerekhez csatlakozó férfi hamar börtönigazgató és a különleges biztonsági szolgálat vezetője lett, az általa irányított M13, M99, majd S21 (amit ironikus módon egy iskolából alakítottak ki) kódjelű börtönökben skorpiókkal, elektromos árammal, éheztetéssel bírta vallomásra a vörös khmerek saját soraik közé beépült vélt, vagy valós ellenségeit. Számos egykori kollégája - még a Tuol Sleng börtönigazgató posztján őt megelőző In Lon is itt végezte.

A Tuol Sleng kapuin belépő rabok közül egyes források szerin tizennégy mások szerint mindössze hét ember tért vissza élve.

A rezsim arca

A még perre váró egykori vörös khmer vezetők legidősebbik tagja Ieng Sary, egykori külügyminiszter 82 éves. Neve - Sary - amúgy egy az alma és a körte jellegzetességeit ötvöző kambodzsai gyümölcs elnevezése is. A sary az almánál kevésébé savas, és közel olyan édes miat a körte, a khmerek szerint önálló gyümölcsfajta.

Ieng Sary volt a vörös khmerek nyilvánosság előtti arca, gyakran ő volt volt az egyetlen érintkezési pont a Demokratikus Kambodzsa különlegesen titkos vezetése és kevés külvilágbeli szövetsége, például Kína között. Különösen közel állt Pol Pothoz, együtt tanultak középiskolában és egyetemen is - Párizsban. Az ottani radikális kommunista diákmozgalmak hatására alapították meg ők is saját kommunista sejtjüket. Közeli kapcsolatukat csak erősítette, hogy feleségeik testvérek voltak, a kambodzsai felső tízezerhez tartozó egyik családba születtek.

Forrás: EPA

Ő is tanárként kezdte, történelmet és földrajzot oktatott, mielőtt kommunista tevékenység miatt üldözni nem kezdték a hatóságok. A két férfi feleségeikkel együtt bevette magát az ország északi részének erdeibe, ahol kialakították hálózataikat. A rezsim bukása után is a dzsungelben gerillaháborút folytató vörös khmerek külkapcsolatait ápolgatta főként az őket támogató Kínával. 1996-ban azonban - két évvel Pol Pot halála után - szakított velük, mert egykori harcostársai szerint dollármilliókat vágott zsebre értékes fákkal és drágakövekkel csencselve. Visszatért Phnompenhbe, ahol amnesztiát kapott Norodom Szihanuk királytól, távollétében ugyanis halálra ítélték. Azóta szabadon élt, viszonylag jó körülmények között.

Ieng Sary felesége is a vádlottak között van - Ieng Thirith szociális miniszter volt a rezsim idején. A nő - akinek apja hamar lelépett családjától egy kambodzai hercegnővel - ugyancsak Párizsban tanult, angol irodalom szakon, Shakespeare-ből diplomázott. Ő volt az első kambodzsai, aki angol iroldalmi diplomát szerzett. Hazatérve privát angol iskolát alapított, majd követte férjét a vörös khmer mozgalomba.

A meztelen lapalapító

A vádlottak közül a legrosszabb egészségi álapotban Khieu Samphan van. A vörös khmerek 76 éves egykori államfőjét agyvérzés miatt szállították kórházba november közepén, és a kórházból szállították a törvényszékre hétfőn. A többiekhez hasonlóan ő is Párizsban tanult és ő is tanárként kezdte pályáját. Gimnáziumban, majd egyetemen tanított közgazdaságtant és jogot, mielőtt komolyabban politikával kezdett foglalkozni. Újságot is alapított, de radikális cikkei miatt hamar meggyűlt a baja a királyi titkosrendőrséggel, egy alkalommal nyivánosan meztelenre vetkőztették a pribékek. Samphan azonban nem idjedt meg, belülről is megpróbálta megváltoztatni a rendszert Norodom Szihanuk király pártjának tagjaként, ám korrupcióellenes fellépése miatt hamar meg kellett válnia kereskedelmi miniszteri posztjától.

Forrás: EPA

Végül az ellenzékhez csatlakozott, illegalitásba kényszerült, majd Kínába menekült, ahol a maoista eszmék ejtették rabul. A továbbiakban katonai pályán mozgott. Szihanuk uralmának 1970-es megdöntése után miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter lett, később hadseregfőparancsnok, és tábornok, 1973-ban a vörös khmerek haderejének főparancsnoka. A rezsim bukása után sokáig kitartott Pol Pot mellett, de 1997-ben túszul ejti az első számú testvér. 1998-ban megadja magát a kambodzsai hatóságoknak, és egészen idén őszig háborítatlanul élt az ország északnyugati részén fekvő Pailin tartományban, amely korábban a vörös khmerek egyik bázisának számított. Samphan mindmáig tagadja, hogy tudomása lett volna a népirtásról.

A Csendes Testvér

Az ötödik vádlott a második számú testvér, a 81 éves Nuon Chea. A még élő vörös khmer vezetők közül ő az, aki a leginkább felelősnek tartanak a gyilkos rezsim rémtetteiért. A mozgalom főideológusa, a Második vagy Csendes Testvérként, esetleg Nagy Nagybácsiként is emlegetett Chea a többiekkel ellentétben nem Párizsban, hanem Bangkokban, Thaiföldön tanult jogot.

A népirtást vizsgáló kutatók szerint ő volt az, aki a kommunista párt helyettes főtitkáraként megalapozta a rezsim gyilkos természetét. Többek között az ő felügyelete alá tartozott az S21 börtön is. Nuon Chea sokáig tagadta, hogy tudott volna a gyilkosságokról. Egy tavaly készült interjúban azonban már azt mondta, "tudtam gyilkosságokról, - egyes gyilkosságokról - de hogyan irányíthattam volna én? Túl sok más tényező is volt".

Forrás: EPA

1998-ban Pol Pot halála után egyezséget kötött az akkori kambodzsai vezetéssel: hagyták békében élni a thai határ közelében álló kis kétszobás faházában. Ugyanebben az évben bocsánatot is kért a kambodzsaiaktól: "Természetesen nagyon sajnáljuk - nem csak az emberéletek kioltását, de az állatokét is. Azért haltak meg, mert meg akartuk nyerni a háborút". Ő sem egészséges, az utóbbi években Bangkokban kapott orvosi kezelést. Egy 2006-ban vele intejút készítő újságíró szerint furcsán sípolt a tüdeje, amikor nevetett azon a szón, hogy népirtás.