Európai képviselőket választanak Romániában

Vágólapra másolva!
Romániában megnyíltak vasárnap reggel a szavazóhelyiségek, ahová több mint 18 millió állampolgárt várnak, hogy megválasszák európai parlamenti képviselőiket. A másfél milliós romániai magyarságnak most először kell választania az RMDSZ-lista és Tőkés László között. A választással egyidőben népszavazást is tartanak az egyéni választókerületes rendszer bevezetéséről.
Vágólapra másolva!

A szavazásra jogosult román állampolgárok 5,4 százaléka adta le voksát vasárnap délelőtt 11 óráig az egyéni választókerületes rendszer bevezetéséről szóló népszavazáson, az európai parlamenti választásokon pedig a választók 3,79 százaléka szavazott délelőtt 10 óráig - jelentette be a román országos választási iroda (BEC).

A szavazás a déli órákig országososan zökkenőmentesen zajlott, pusztán egy-két helyen voltak fennakadások. Egy bukaresti választókerületben például nem nyitották ki a szavazóhelyiséget, mert a szavazási bizottság elnöke nem jelent meg a helyszínen, később sem találták őt. Egy Temes megyei szavazókörzetben elveszett a pecsét.

Az urnák helyi idő szerint este 21 óráig (magyar idő szerint 20 óráig) maradnak nyitva, azután rögtön megismerhetők lesznek az egyik kereskedelmi televízió által szervezett exit-poll felmérés eredményei.

Románia 35 helyet kap majd az Európai Parlamentben. Ezekért a mandátumokért összesen 551 jelölt verseng 6 parlamenti (köztük a Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ) és 7 parlamenten kívüli párt listáján. Egyetlen független jelölt szállt ringbe Tőkés László református püspök személyében. A bejutási küszöb minden párt esetében 5 százalék, a független jelöltnek a szavazatok 2,85 százalékát kell megszereznie.

A mintegy másfél milliós romániai magyarságnak most először kell választania az RMDSZ-lista és Tőkés között. Nemcsak a magyarok szavazási kedvétől függnek az esélyeik, hanem az országos részvételi aránytól is, amely minél alacsonyabb, annál kedvezőbb a magyar képviseletért versenybe indulók számára.

Alacsony román részvétel mellett ugyanis akár mindkét félnek esélye van bekerülni az EP-be, ehhez viszont magyar részről maximális mozgósítás szükséges. Az RMDSZ jelöltjeinek és Tőkés Lászlónak együttesen 7,85 százalékot kellene ehhez elérniük. Megtörténhet, hogy a felek egyike sem éri el a bejutási küszöböt.

Ami az összes pártot illeti, a választások előtt napvilágot látott közvélemény-kutatási adatok különféle eredményeket vetítenek előre. A BCS (Szociológiai Kutatások Irodája) által elvégzett felmérés szerint a vasárnapi választásokon legjobb eredményt a Demokrata Párt érné el (35 százalék), következő helyeken a Szociáldemokrata Párt (23 százalék), a Nemzeti Liberális Párt (14), az Új Generáció Pártja (5,6), a Liberális Demokrata Párt (4,7), az RMDSZ és a Nagy-Románia Párt (4-4) állnak. A CSOP (Piac és Közvélemény-kutató Központ) kutatása szerint a Demokrata Párt 38, a Szociáldemokrata Párt 19,5, a Nemzeti Liberális Párt 12,9, az Új Generáció Pártja 7,2, a Liberális Demokrata Párt 6,2, az RMDSZ pedig 4,6 százalékot érne el.

A Traian Basescu államelnök által kezdeményezett referendumon az állampolgároknak arról kell állást foglalniuk, akarják-e a jövendő országos parlamenti választásokon a jelenlegi listás szavazási rendszer helyett az egyéni választókerületes rendszer bevezetését. Basescu a kétfordulós többségi szavazást előirányzó változatot terjesztette össznépi szavazásra. A referendum csak akkor lesz érvényes, ha a szavazásra jogosult 18 millió 267 ezer 634 állampolgárnak legalább a fele plusz egy fő (azaz több mint 9 millió szavazópolgár nyilvánít véleményt e kérdésben.

A korábbi tapasztalatok alapján bukaresti elemzők nem számítanak túlságosan nagy részvételre sem az európai parlamenti választásokat, sem pedig a népszavazást illetően.