Az RMDSZ és Tőkés is ott lehet Brüsszelben

Vágólapra másolva!
Egyértelműen az erdélyi magyarság közös győzelméről van szó nyilatkozta Tőkés László, aki javasolni fogja a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ), hogy már a jövő héten üljenek közös asztalhoz a romániai magyarság közös jövőjének megtárgyalására. A demokraták, a szociáldemokraták és a liberálisok érték el a legjobb eredményt a vasárnapi romániai európai parlamenti választásokon.  A csekély részvétel miatt érvénytelen lett a szintén ma megtartott egyéni választókerületes rendszer bevezetéséről szóló népszavazás.
Vágólapra másolva!

Bebizonyosodott, hogy tizennyolc év alatt nagykorúvá vált ez az erdélyi közösség, amely ezen a választáson európai módon vizsgázott, élt a demokratikus versenyhelyzet adta lehetőséggel - mondta a református püspök.

"Íme, az erdélyi magyarság felsorakozott az értékek mentén, és tudott választani" - mondta Tőkés, aki gratulált az RMDSZ-nek is, amely szerinte nagy mértékben átvette azokat a nemzeti stratégiai alapértékeket, amelyeket a Tőkést támogató erők is belefoglaltak programjukba.

A magyarság ezzel az eredménnyel bizonyította, hogy nem konjunkturális politikai játékokra van szükség, hanem az európai értékek képviseletére. "Ez a demokrácia győzelme a magyar politikában, gyökeresen megváltoztatja a romániai magyar politikai és közéletet, új fejezet kezdődik" - hangoztatta Tőkés László.

A püspök azt javasolja az RMDSZ-nek, hogy akár már a jövő héten üljenek tárgyalóasztalhoz, és közösen keressék az erdélyi magyarság jövőjét.

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az exit poll eredmények nyilvánosságra hozatala után azt nyilatkozta: ha megvalósult volna a teljes összefogás listája, akkor 4-5 európai parlamenti képviselője is lehetett volna a romániai magyarságnak.

A Realitatea hírtelevízió által az urnazárás után közzétett exit-poll adatok szerint a Demokrata Párt (PD) 31,5, a Szociáldemokrata Párt (PSD) 21,1, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) pedig 15,6 százalékot ért el. Utánuk következi a sorban a Liberális-Demokrata Párt (PLD) 6,9, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 6,2, az Új Generáció Pártja (PNG) 4,6, Tőkés László független jelölt 3,7, a Nagy-Románia Párt (PRM) 3,4, valamint a Konzervatív Párt (PC) 2,4 százalékkal. A Nemzeti Kezdeményezés Pártja (PIN) 1,6, a Keresztény-demokrata Nemzeti Parasztpárt 1,3, a Romák Pártja és a Zöld Párt pedig külön-külön 0,9 százalékot szerzett.

Érvénytelen lett az egyéni választókerületes rendszer bevezetéséről szóló népszavazás, amelyet az európai parlamenti választásokkal egy időben rendeztek meg, mivel a részvételi arány nem érte el az alkotmányban előírt küszöböt. A Traian Basescu államelnök által kezdeményezett referendumon rendkívül alacsony volt a részvételi arány, amely három órával az urnák zárása előtt mindössze 22,79 százalék volt.