Meghalt a KGB utolsó főnöke

Vágólapra másolva!
Meghalt a hidegháború rettegett orosz titkosszolgálatának utolsó vezetője. Vlagyimir Krujcskov az ötvenes években Magyarországon is szolgált.
Vágólapra másolva!

Elhunyt Vlagyimir Krjucskov volt KGB-főnök - jelentették be vasárnap Moszkvában. A Szovjetunió Állambiztonsági Bizottságának (KGB) 84 éves volt elnöke még pénteken halt meg Moszkvában. Halálhírét az orosz felderítés is megerősítette.

A szovjet-orosz hadseregtábornokot szoros szálak fűzték Jurij Andropov volt szovjet pártfőtitkárhoz. Közeli munkakapcsolatba még akkor kerültek, amikor Krjucskov 1954 és 1959 között nagykövetségi harmadtitkárként szolgált Magyarországon.

Krjucskov 1978-tól a KGB elnökhelyettese, majd 1988-től a hírhedt testület elnöke volt, egészen a Mihail Gorbacsov elleni puccs bukásáig, 1991. augusztus 22-éig. A puccsban tevékeny szerepet játszott a Rendkívüli Állapotot Felügyelő Állami Bizottság tagjaként. Ezért letartóztatták államcsínykísérletben való részvétel és hazaárulás vádjával, de két év múlva szabadlábra helyezték, majd rövidesen beszüntették ellene az eljárást.

Élete utolsó éveiben az állambiztonsági információ és analízis elméleti problémáival foglalkozott.