Chávez elzárkózással bünteti Spanyolországot

2007.11.26. 0:53

Hugo Chávez venezuelai elnök vasárnap bejelentette, hogy befagyasztotta az országa és Spanyolország közötti kapcsolatokat, amíg II. János Károly spanyol király, aki egy chilei csúcstalálkozón rendreutasította, bocsánatot nem kér tőle.

"Amíg a spanyol király bocsánatot nem kér, befagyasztom a kapcsolatokat Spanyolországgal" - jelentette ki Chávez, aki arra nem tért ki, hogy döntése milyen konkrét következményekkel jár majd a két ország közötti diplomáciai kapcsolatokban.

November 10-én I. János Károly spanyol király a chilei iberoamerikai csúcstalálkozón rendreutasítóan rászólt Chávezre. "Miért nem hallgatsz már el" - mondta az uralkodó, amikor Chávez José Maria Aznar volt spanyol kormányfőt többször is fasisztának nevezte.

Chávez előzőleg azt is közölte vasárnap, hogy Kolumbiával is befagyasztja a kapcsolatokat, miután Alvaro Uribe kolumbiai elnök szerdán visszavonta közvetítői megbízatását a bogotái kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) között a gerillaszervezet által fogva tartott túszok kiszabadítása ügyében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK