Megállapodás született Annapolisban

Vágólapra másolva!
Megállapodásra jutott kedden az annapolisi Közel-Kelet-konferencián az izraeli és a palesztin tárgyalóküldöttség egy közös dokumentumról, amely jövőbeli béketárgyalásaik keretéül szolgál majd. Az első hivatalos tárgyalási fordulót a felek december közepén tartják meg. A Hamász időpocsékolásnak tartja a konferenciát.
Vágólapra másolva!

Az annapolisi konferenciát megnyitó George Bush amerikai elnök azt mondta: a felek egyetértettek abban, hogy megkezdik a tárgyalásokat azzal a céllal, hogy 2008 végéig békemegállapodást kössenek egymással. Az amerikai elnök Ehud Olmert izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök között állva mondta el beszédének nyitó szavait. Bush, Olmert és Abbász kezet rázott egymással a bejelentést követően.

A megállapodás hosszú, a konferencia megnyitása előtti pillanatokig tartó egyeztetés eredménye. A felek közös dokumentumot fogadnak el a jövőbeni tárgyalásokról, amelyek során rendezni kívánják a legvitatottabb kérdéseket, közöttük Jeruzsálem státusának, a határoknak, a biztonságnak és a palesztin menekülteknek az ügyét.

A Maryland állam fővárosában, a Washingtontól 50 kilométerre keletre fekvő Annapolisban, a helyi haditengerészeti akadémián rendezett tanácskozásra félszáz ország és nemzetközi szervezet képviselője érkezett, többek között az Izrael iránti közeledést elutasító Szaúd-Arábia és Szíria küldötte. A washingtoni külügyminisztérium által csak kedd reggel közzétett lista szerint két közép-európai ország, Lengyelország és Szlovénia is képviselteti magát külügyminiszteri szinten.

Az amerikai diplomácia több hónapi megfeszített erőfeszítésébe került, hogy létrejöhetett hét év óta az első hivatalos izraeli-palesztin béketalálkozó. Szakértők ugyanakkor kételkednek abban, hogy Annapolis elindíthat egy olyan békefolyamatot, amely még Bush mandátumának lejárta, 2009 januárja előtt az önálló palesztin állam megteremtését eredményezné.

A sok bizonytalan tényező, a kitapintható feszültség miatt az amerikai tisztviselők kezdettől fogva jelezték, hogy nem várható áttörés a találkozón, amelyet Washington nem csúcstalálkozónak, csak békekonferenciának nevez. Bush, aki a konferencia előtt, hétfőn külön-külön találkozott Ehud Olmert izraeli miniszterelnökkel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, szerdán újra fogadja őket a Fehér Házban.

Egy Hamász-vezető "időpocsékolásnak" nevezte az izraeli-palesztin közös nyilatkozatot. "Csak egy búcsú-összejövetel George Bushnak és egy reménytelen kísérlet, hogy nagy vezetőként tüntessék fel őt, mint akinek sikerült, ami más amerikai vezetőknek nem" - fogalmazott az annapolisi értekezletről Ahmed Juszef, a Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó palesztin iszlamista szervezet egyik ottani magas rangú tisztviselője.